Tartarra z botwinką, serem bałkańskim i orzechami!




Składniki ciasto:
  • 250g mąki
  • 100 ml wody
  • 100 ml oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie jak w przepisie na kisz z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami




Składniki tartarra:
  • pęczek botwinki z burakami + ok. 3 buraki 
  • opakowanie sera bałkańskiego (zamiennie feta) 
  • mała śmietana 18% 
  • 3 jajka garść orzechów włoskich  
  • 2 łyżki parmezanu 
  • sól, pieprz

Buraki obieramy i kroimy w kostkę, gotujemy na parze razem z posiekaną botwiną- liśćmi. Warto zostawić kilka świeżych, małych liści botwinki do dekoracji. W międzyczasie przygotowujemy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Ugotowane buraki wraz botwinką odcedzamy. Na uformowanym na okrągłej blaszce cieście, układamy buraczki, rozdrabniony dłońmi ser oraz posiekane orzechy włoskie. W miseczce rozbijamy jajka, łączymy ze śmietaną i parmezanem. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Zalewamy tartarrę. Na wierz układamy kilka liści botwinki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku 40 minut.

Komentarze

Popularne posty