Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kaszy gryczanej w towarzystwie kurek i koziego sera

Smakowita przekąska na wakacyjny piknik...


























Składniki:
  • 250g kaszy gryczanej
  • 400g kurek- grzyby
  • opakowanie sera koziego twarogowego
  • cebula
  • 2-3 jajka
  • masło, oliwa
  • Śmietana, oliwa
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz
Dodatkowo dla pysznościowych smakoszy – maślankaaa!!


Przygotowanie:
Kaszę gotujemy. Po ugotowaniu odcedzamy.
Cebule siekamy i smażymy na maśle lub oliwie od czasu, aż się zeszkli. Dodajemy lekko opłukane, pachnące lasem grzyb kurki. Podsmażamy tak długo by kurki zmiękły i nabrały złocistego koloru. Kaszę wrzucamy do dużej miski i łączymy z przygotowanymi kurkami. Dodajemy kozi ser., pół pęczka posiekanej pietruszki. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem  i odrobiną soli, należy uważać gdyż ser jest wystarczająco słony.  Jajka rozczepujemy widelcem, dodajemy łyżkę, dwie śmietany lub w zastępstwie odrobine oliwy z oliwek. Zalewamy mieszankę z kaszy, mieszamy i przekładamy do porcelanowej brytfanki lub metalowej foremki, która zwykle stosujemy do ciasta. Naturalnie ówcześnie wykładamy ją papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i przeczemy 20-30 minut do czasu aż zapiekanka się zarumieni. Podajemy na ciepło z natką pietruszki lub bazylii w towarzystwie maślanki!

Pysznościach smakowitości!

Komentarze

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …