Chłodnik Pinki!


                                                                                                                       fot.Iza Gomułka

Składniki:
  • pomidory malinówki
  • śliwki
  • papryka czerwona
  • papryczka chili
  • śmietana lub jogurt grecki

Przygotowanie:

Pomidory obieramy ze skóry, najlepiej „zahartować” je wrząca wodą wówczas skórka bardzo szybko odchodzi. Kroimy w czaski. Śliwki drylujemy z pestek, kroimy w mniejsze cząstki. Papryke i papryczkę chili podpiekamy  w piekarniku, obieramy ze skórki i dodajemy do śliwek i pomidorów. Chili dodajemy według preferencji ostrości. Miksujemy blenderem, najlepiej dodatko przecedzić przez sitko, aby powstał jednolity krem . Jak mówi Ciocia Iza "w przeciwnym razie, chłodnik jest okropny". Podajemy na zimno z dodatkiem śmietany lub jogurtu.  

Komentarze

  1. Doooobraaaaa. Namówiłaś mnie. Dam ostatnią szansę wszystkim chłodnikom. W czwartek podaję na stół :D

    Kasia T.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty