Dynia w zupie!



Składniki:
  • dynia
  • masło
  • pestki dyni, słonecznik
  • goździki, cynamon, gałka muszkatałowa, imbir, kurkuma


Przygotowanie:
Roztapiamy kawałek masła ok. 1/4 kostki na spodzie garnka, wrzucamy kilka goździków, laskę cynamonu dla słodkości, kilka plastrów imbiru dla ostrości i ciepłości, pół łyżeczki gałki muszkatałowej i troszku kurkumy dla koloru. Dynie obraną ze skóry i pokrojona w kostkę wrzucamy do gara. Dusimy na maśle. Można dodać łyżeczke miodu. Po około 10-15 min, zalewamy około 1l wody w zalezności od preferencji gęstości zupy. Gotujemy na małym ogniu. Gdy zupa dorobinę przestygnie miksujemy blenderem do czasu aż powstanie krem, jeżeli użwaliśmy przypraw w korzeniach zamiast sproszkowanych, należy przez miksowaniem powyciągać je. 
Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Posypujemy już na telerzu na wierzch dyniowego kremu!
Słodkaśna, rozgrzewająca i ciepłościowa...

Komentarze

Popularne posty