FIGA-burger

                                                                                                                                         
Składniki:
  • świeże figi
  • oberżyna średniej wielkości
  • ser kozi rolada pleśniowa lub typu camembert
  • oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
Opcjonalnie, składniki dodatkowe:
  • rukola
  • orzechy włoskie
  • ocet balsamiczny 
  • miód

Przygotowanie:
Oberżynę kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na kilka chwil. Kroimy w grube plastry pozostałe składniki. Plastry oberżyny podlewamy oliwą z oliwek i podsmażamy na rozgrzanej patelni do czasu aż będzie soczysta, ale tak by zachowała swoją jędrność  Jeszcze ciepłe plastry przekładamy kolejno kozim serem, figą i przykrywamy oberżyną. 

Tak przygotowaną przekąskę, warto wzbogacić lekką sałatką... Odrobinę rukoli posypujemy kawałkami orzechów włoskich, polewamy sosem balsamicznym (kila łyżek octu balsamicznego łączymy z łyżeczką miodu, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia miodu.. sos gotowy). 


Komentarze

Popularne posty