Jesiennica czyli dynia z piekarnika!

Wrzesień czyli sezon na spadające liście z drzew i pękatą dyniową dynie :)



Składniki:
  • dynia
  • ser bałkański 1 opakowanie
  • oliwki czarne 
  • oliwa z oliwek lub oliwa z pestek dyni
  • zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynie nie obieramy ze skóry, wystarczy umyć i wydrążyć środek tzn miąsz z pestakami. Kroimy Panią Dynie w plastry o grubości około 1,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Polewamy obfice oliwą z oliwek, można połączyć rownież z oliwą z pestek dyni ...i do piekarnika ...15 minut i przewracamy kawałki dyni na drugą stronę, posypujemy czarnymi oliwkami. Pieczemy kolejne 15 minut lub więcej tak by dynia stała się mięciusia. Ser bałkański kroimy w kostkę, wrzucamy do dyni na ostatnią minutę pieczenia. Podajemy gorące z chrupiącym, ciemnym pieczywem, które idealnie pochłania pysznościowy sok dynio-ziołowo-oliwny... 



Komentarze

Popularne posty