z mmmiłości do czekolady czyli double chocolate cake




Przepis wyszperany w "internecie", fragmenty przepisane na skrawek kartki A4, zagubionej, a następnie ponownie odnalezionej przez Pannę Monikę podczas "przed wyjazdowych" segregacji i porządków. Szczypta inwencji twórczej Panny Moniki i dużoooo miłści do czekolody, proste równanie a wynik doskonały, double chocolate cake! Przypomina ciasto brownie z dodatkiem delikatnego czekoladowego musu... 


Składniki, cisto:

  • 150g masła
  • 150g kuwerury czekoladowej deserowej lub czekolady 70%
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kako
  • 170g cukru pudru
  • kardamon, cynamon

Składniki, mus czekoladowy:

  • 100g masła
  • 100g kuwerury czekoladowej deserowej lub czekolady 70%
  • 2 łyżeczki kako
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie:
Przygotowujemy okrągłą formę do wypieków z odpinanym dnem. Dno wykładamy papierem do pieczenia natomiast brzegi smarujemy obficie masłem. Przygotowujemy ciasto. W kąpieli wodnej roztapiamy kuwerturę oraz masło. Odstawiamy by przestygło. Jajka rozdzielamy. Żółtka ubijamy z łyżką kakao, cynamonem i rozgniecionym w moździerzu kardamonem. Dodajemy masę czekoladową i chwilę ubijamy łącznie. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo przesiewamy cukier puder mieszając. Miksujemy kilka minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy za pomocą ręcznej ubijaczki. Ważne jest by delikatnie połączyć masę z białkową pianą. Wylewamy formę i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Ciasto powinno wyrosnąć. W konsekwencji i tak opadnie po ostygnięciu, jednak należy pamiętać, że im delikatniej zostało potraktowane podczas mieszania tym jego konsystencja będzie bardziej subtelny.

W międzyczasie pieczenia przygotowujemy mus. Analogicznie roztapiamy kuwerturę oraz masło w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Jajka rozdzielamy. Żółtka ubijamy z kakao. Żelatynę rozpuszczamy w około 80 ml ciepłej wody. Wszystko łączymy za pomocą miksera. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo przesiewamy cukier puder mieszając. Miksujemy kilka minut do czasu, aż piana będze gęsta i błyszcząca. Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy za pomocą ręcznej ubijaczki. Ważne jest by delikatnie połączyć masę z białkową pianą.
Mus wykładamy delikatnie na upieczone ówcześnie ciasto. Wygładzamy powierzchnię i wkładami do lodówki na kilka godzin min 5-6 a najlepiej na całą noc, wówczas mamy gwarancje, że ciasto będzie licealnej konsystencji.  Double chocolate cake zachwyci każdego, polecam...

Panna Monika.

Komentarze

  1. Zdecydowanie najlepszy sposób na okazanie miłości do czekolady. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty