Przejdź do głównej zawartości

z mmmiłości do czekolady czyli double chocolate cake




Przepis wyszperany w "internecie", fragmenty przepisane na skrawek kartki A4, zagubionej, a następnie ponownie odnalezionej przez Pannę Monikę podczas "przed wyjazdowych" segregacji i porządków. Szczypta inwencji twórczej Panny Moniki i dużoooo miłści do czekolody, proste równanie a wynik doskonały, double chocolate cake! Przypomina ciasto brownie z dodatkiem delikatnego czekoladowego musu... 


Składniki, cisto:

  • 150g masła
  • 150g kuwerury czekoladowej deserowej lub czekolady 70%
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kako
  • 170g cukru pudru
  • kardamon, cynamon

Składniki, mus czekoladowy:

  • 100g masła
  • 100g kuwerury czekoladowej deserowej lub czekolady 70%
  • 2 łyżeczki kako
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie:
Przygotowujemy okrągłą formę do wypieków z odpinanym dnem. Dno wykładamy papierem do pieczenia natomiast brzegi smarujemy obficie masłem. Przygotowujemy ciasto. W kąpieli wodnej roztapiamy kuwerturę oraz masło. Odstawiamy by przestygło. Jajka rozdzielamy. Żółtka ubijamy z łyżką kakao, cynamonem i rozgniecionym w moździerzu kardamonem. Dodajemy masę czekoladową i chwilę ubijamy łącznie. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo przesiewamy cukier puder mieszając. Miksujemy kilka minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy za pomocą ręcznej ubijaczki. Ważne jest by delikatnie połączyć masę z białkową pianą. Wylewamy formę i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Ciasto powinno wyrosnąć. W konsekwencji i tak opadnie po ostygnięciu, jednak należy pamiętać, że im delikatniej zostało potraktowane podczas mieszania tym jego konsystencja będzie bardziej subtelny.

W międzyczasie pieczenia przygotowujemy mus. Analogicznie roztapiamy kuwerturę oraz masło w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Jajka rozdzielamy. Żółtka ubijamy z kakao. Żelatynę rozpuszczamy w około 80 ml ciepłej wody. Wszystko łączymy za pomocą miksera. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo przesiewamy cukier puder mieszając. Miksujemy kilka minut do czasu, aż piana będze gęsta i błyszcząca. Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy za pomocą ręcznej ubijaczki. Ważne jest by delikatnie połączyć masę z białkową pianą.
Mus wykładamy delikatnie na upieczone ówcześnie ciasto. Wygładzamy powierzchnię i wkładami do lodówki na kilka godzin min 5-6 a najlepiej na całą noc, wówczas mamy gwarancje, że ciasto będzie licealnej konsystencji.  Double chocolate cake zachwyci każdego, polecam...

Panna Monika.

Komentarze

  1. Zdecydowanie najlepszy sposób na okazanie miłości do czekolady. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …