Przejdź do głównej zawartości

z mmmiłości do czekolady czyli double chocolate cake




Przepis wyszperany w "internecie", fragmenty przepisane na skrawek kartki A4, zagubionej, a następnie ponownie odnalezionej przez Pannę Monikę podczas "przed wyjazdowych" segregacji i porządków. Szczypta inwencji twórczej Panny Moniki i dużoooo miłści do czekolody, proste równanie a wynik doskonały, double chocolate cake! Przypomina ciasto brownie z dodatkiem delikatnego czekoladowego musu... 


Składniki, cisto:

  • 150g masła
  • 150g kuwerury czekoladowej deserowej lub czekolady 70%
  • 5 jajek
  • 1 łyżka kako
  • 170g cukru pudru
  • kardamon, cynamon

Składniki, mus czekoladowy:

  • 100g masła
  • 100g kuwerury czekoladowej deserowej lub czekolady 70%
  • 2 łyżeczki kako
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku

Przygotowanie:
Przygotowujemy okrągłą formę do wypieków z odpinanym dnem. Dno wykładamy papierem do pieczenia natomiast brzegi smarujemy obficie masłem. Przygotowujemy ciasto. W kąpieli wodnej roztapiamy kuwerturę oraz masło. Odstawiamy by przestygło. Jajka rozdzielamy. Żółtka ubijamy z łyżką kakao, cynamonem i rozgniecionym w moździerzu kardamonem. Dodajemy masę czekoladową i chwilę ubijamy łącznie. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo przesiewamy cukier puder mieszając. Miksujemy kilka minut aż piana będzie gęsta i błyszcząca. Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy za pomocą ręcznej ubijaczki. Ważne jest by delikatnie połączyć masę z białkową pianą. Wylewamy formę i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut. Ciasto powinno wyrosnąć. W konsekwencji i tak opadnie po ostygnięciu, jednak należy pamiętać, że im delikatniej zostało potraktowane podczas mieszania tym jego konsystencja będzie bardziej subtelny.

W międzyczasie pieczenia przygotowujemy mus. Analogicznie roztapiamy kuwerturę oraz masło w kąpieli wodnej. Ostudzamy. Jajka rozdzielamy. Żółtka ubijamy z kakao. Żelatynę rozpuszczamy w około 80 ml ciepłej wody. Wszystko łączymy za pomocą miksera. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo przesiewamy cukier puder mieszając. Miksujemy kilka minut do czasu, aż piana będze gęsta i błyszcząca. Ubite białka dodajemy do masy czekoladowej, delikatnie mieszamy za pomocą ręcznej ubijaczki. Ważne jest by delikatnie połączyć masę z białkową pianą.
Mus wykładamy delikatnie na upieczone ówcześnie ciasto. Wygładzamy powierzchnię i wkładami do lodówki na kilka godzin min 5-6 a najlepiej na całą noc, wówczas mamy gwarancje, że ciasto będzie licealnej konsystencji.  Double chocolate cake zachwyci każdego, polecam...

Panna Monika.

Komentarze

  1. Zdecydowanie najlepszy sposób na okazanie miłości do czekolady. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…