Surówka z truskawek i rukoli!



Składniki:
  • garść truskawek
  • garść rukoli
  • kilka listków mięty
  • płatki migdałowe lub posiekane migdaly
  • sól, pieprz

Opcjonalnie

  • ser bałkański lub oscypek



Sos balsamico, można też dodać do sosu odrobinę musztardy lub po prostu polać odrobiną oliwy z oliwek i cytryną!



Przygotowanie:
Migdały siekamy, chyba że w zanadrzu posiadamy płatki migdałowe, wówczas od razu blanszujemy je na suchej patelni do czasu aż się zarumienią. Układamy garść rukoli na talerzu, posypujemy pokrojonymi w cząstki truskawkami. Polewamy sosem balsamico lub oliwą z cytryną. Kolorowa i odświeżająca przekąska, którą można również wzbogacić okruchami sera bałkańskiego, równie wyśmienite i bardziej sycące! Świeże, chrupiące, absolutnie nie zimowe pysznostki...

Zielono mi, idzie wiosna

Komentarze

  1. tylko skąd wziąć o tej porze prawdziwe truskawki? bo wygląda pięknie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty