muffiny pietruszkowe


fot. Panna Monika

Składniki:

  • 300g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, z prosa, ryżowej)
  • 300g korzenia pietruszki
  • 250g cukru trzcinowego
  • 225ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki siemia lnianego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 mandarynka
  • 1łyżeczka kardamonu
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
  • ziarna słonecznika opcjonalnie

fot. Panna Monika
Przygotowanie:
Korzeń pietruszki obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach lub rozdewbniamy za pomocą robota kuchennego. Siemię lniane zalewamy ciepłą woda, mieszany aby nie zrobiły się grudki. W dużej misce mieszany suche składniki mąkę, sól, przyprawy. W drugiej misce ucieramy cukier z olejem, dodajemy napęczniałe siemię i startą skórkę z mandarynki (można również zgnieść mandarynkę i dodać trochę soku). Do utartych składników dodajemy przygotowaną wcześniej pietruszkę i dobrze mieszamy. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Masę rozdzielamy do foremek, 3/4 objętości, gdyż ciasto trochę wyrośnie. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do "suchego patyczka".


Komentarze

Popularne posty