Przejdź do głównej zawartości

muffiny pietruszkowe


fot. Panna Monika

Składniki:

  • 300g mąki bezglutenowej (np. gryczanej, z prosa, ryżowej)
  • 300g korzenia pietruszki
  • 250g cukru trzcinowego
  • 225ml oleju roślinnego
  • 3 łyżki siemia lnianego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 mandarynka
  • 1łyżeczka kardamonu
  • 1łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczanej
  • ziarna słonecznika opcjonalnie

fot. Panna Monika
Przygotowanie:
Korzeń pietruszki obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach lub rozdewbniamy za pomocą robota kuchennego. Siemię lniane zalewamy ciepłą woda, mieszany aby nie zrobiły się grudki. W dużej misce mieszany suche składniki mąkę, sól, przyprawy. W drugiej misce ucieramy cukier z olejem, dodajemy napęczniałe siemię i startą skórkę z mandarynki (można również zgnieść mandarynkę i dodać trochę soku). Do utartych składników dodajemy przygotowaną wcześniej pietruszkę i dobrze mieszamy. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Masę rozdzielamy do foremek, 3/4 objętości, gdyż ciasto trochę wyrośnie. Wierzch można posypać ziarnami słonecznika. Piec w temperaturze 180 stopni około 20-30 minut do "suchego patyczka".


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…