Zupa z korzenia pietruszki i gruszką



fot. Panna Monika

Składniki:

  • korzeń pietruszki 500g
  • gruszka 2 szt.
  • marchew 1szt.
  • korzeń selera 1/3
  • masło
  • kumin 1/4łyżeczki
  • kardamon 1/2 łyżeczki
  • imbir kulka plasterków
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • pieprz i sól


Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy na drobne cząstki, talarki. Rozgrzewamy dużą ilość masła na spodzie garnka, wrzucamy kardamon, kumin, imbir świeży. Dorzucamy pokrojone wcześniej warzywa i podsmażamy w garnku kilka minut ciągle mieszając. Dodajemy kurkumę, sól i pieprz, mieszamy. Całość zalewamy około 1,5l wody i gotujemy około 15-20 min by warzywa zmiękły. Miksujemy blenderem na jednolity krem. Słodziaki takie jak Panna Monika mogą dodać do zupy łyżeczkę miodu, natomiast ku ostrości należy dodaj więcej imbiru.

Komentarze

Popularne posty