Zupa z buraka i pomarańczy!



fot. Panna Monika

Składniki 4 porcje:
  • buraki 8 małych lub 4 duże
  • marchew duża
  • pietruszka korzeń
  • ćwiartka małego selera
  • pomarańcza szt. 1
  • olej kokosowy (lub masło)
  • goździki, kumin rzymski
  • opcjonalnie szczypta czaj masali (tzn mix. kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździki, anyż i inne)

Przygotowanie:
Warzywa kroimy w małe cząstki. W garnku rozgrzewamy olej kokosowe, wrzucamy łyżeczkę kuminu, goździki i laskę cynamonu. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, dusimy kilka minut ciągle mieszając, aby warzywa nie przywarły do spodu garnka. Zalewamy około 1l do 1,5l wody w zależności jak gęstą zupę chcemy otrzymać. Gotujemy około 20 min do czasu aż warzywa staną się miękkie, zwłaszcza buraki. Na koniec dodajemy startą skórkę z połowy pomarańczy oraz wyciśnięty sok. odprawiamy masalą i miksujemy blenderem aż powstanie kremowa zupa z buraka i pomarańczy! Można dodać jeszcze łyżkę masła by zupa była jeszcze bardziej treściwą.



Komentarze

Popularne posty