Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowy chleb z prosa ze słonecznikiem




Składniki:

  • 350g mąki z prosa
  • 40 g ryżowej
  • 2 łyżki uprażonego i zmielonego sezamu
  • 3 łyżki zmielonego siemia lnianego
  • 100ml wody
  • garść słonecznika lub innego ulubionego ziarna
  • łyżeczka proszku do pieczenie bio 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli
  • 300 ml wody

Przygotowanie:
Sezam prażymy i mielimy. Siemie lniane zalewamy 100ml ciepłej wody i odstawiamy, aby powstał zwarty kleik. Mąkę z prosa oraz ryżową łączymy z proszkiem, sezamem, zmielonymi migdałąmi (można zamiennie dodać 2 łyżki sezamu), sól, garść ziaren słonecznika lub innych ulubionych ziaren. Dodajemy spęczniałe siemie lniane, ocet i wodę. Wyrabiamy drewnianą łyżką. Masa powina mieć konsystecję gęstej śmietany. Wylewamy w małą foremkę do chleba, pieczemy w temperaturze 200 stopni, około 50mim do godziny. 
Chlebek  jest dość kruchy, ponieważ nie jest robiony na zakwasie. Podejżewam, że w wersji glutenowej będze smakował równie smakowicie, dla chętnych eksperymentowania proponuję zamiennie zamist proszku i siemia lnianego dodać zakwas chlebowy. Pysznościowego próbowania życzę :)



Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…