Bezglutenowy chleb z prosa ze słonecznikiem




Składniki:

  • 350g mąki z prosa
  • 40 g ryżowej
  • 2 łyżki uprażonego i zmielonego sezamu
  • 3 łyżki zmielonego siemia lnianego
  • 100ml wody
  • garść słonecznika lub innego ulubionego ziarna
  • łyżeczka proszku do pieczenie bio 
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pół łyżeczki soli
  • 300 ml wody

Przygotowanie:
Sezam prażymy i mielimy. Siemie lniane zalewamy 100ml ciepłej wody i odstawiamy, aby powstał zwarty kleik. Mąkę z prosa oraz ryżową łączymy z proszkiem, sezamem, zmielonymi migdałąmi (można zamiennie dodać 2 łyżki sezamu), sól, garść ziaren słonecznika lub innych ulubionych ziaren. Dodajemy spęczniałe siemie lniane, ocet i wodę. Wyrabiamy drewnianą łyżką. Masa powina mieć konsystecję gęstej śmietany. Wylewamy w małą foremkę do chleba, pieczemy w temperaturze 200 stopni, około 50mim do godziny. 
Chlebek  jest dość kruchy, ponieważ nie jest robiony na zakwasie. Podejżewam, że w wersji glutenowej będze smakował równie smakowicie, dla chętnych eksperymentowania proponuję zamiennie zamist proszku i siemia lnianego dodać zakwas chlebowy. Pysznościowego próbowania życzę :)



Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

Popularne posty