Bezglutenowy chlebek jaglano-gryczany



Składniki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej ugotowanej 
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 2 płaskie łyżki skrobia kukurydziana bądź ziemniaczana
  • 30 ml ulubionego oleju nierafinowany np sezamowego 
  • 1/3 do 1/3 kubka świeżego soku z jabłek
  • kmin rzymski ( 1-2  łyżeczki, do smaku)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyzeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól

Przygotowanie:
Kaszę ugotujemy na sypko. Odmierz kubek kaszy, studzimy, wrzucamy do misk wraz z mąką i skrobią. Dodajemy olej, sok, sól i przyprawy. Miksujemy na gładką masę, ciasto powinno być gęste ale nie suche. Jeśli zaistnieje potrzeba dodajemy odpowiednio oleju lub soku z jabłek. Następnie prażymy sezam na patelni i dodajemy do powstałej masy. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia formułując prostokąt. Chlebek nie wyrośnie więc będzie takiej grubości jaką przygotujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
Po upieczeniu kroimy w prostokąty, trójkąty lub inne kształty jakie sobie życzymy. Chlebek jaglano gryczany idelanie pasuje jako podkłąd do wszelkiego rodzaju past i przekąsek. 




Zdrowy tryb życia
Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

Popularne posty