Przejdź do głównej zawartości

Bezglutenowy chlebek jaglano-gryczany



Składniki:

  • 1 kubek kaszy jaglanej ugotowanej 
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 2 płaskie łyżki skrobia kukurydziana bądź ziemniaczana
  • 30 ml ulubionego oleju nierafinowany np sezamowego 
  • 1/3 do 1/3 kubka świeżego soku z jabłek
  • kmin rzymski ( 1-2  łyżeczki, do smaku)
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyzeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól

Przygotowanie:
Kaszę ugotujemy na sypko. Odmierz kubek kaszy, studzimy, wrzucamy do misk wraz z mąką i skrobią. Dodajemy olej, sok, sól i przyprawy. Miksujemy na gładką masę, ciasto powinno być gęste ale nie suche. Jeśli zaistnieje potrzeba dodajemy odpowiednio oleju lub soku z jabłek. Następnie prażymy sezam na patelni i dodajemy do powstałej masy. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia formułując prostokąt. Chlebek nie wyrośnie więc będzie takiej grubości jaką przygotujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut.
Po upieczeniu kroimy w prostokąty, trójkąty lub inne kształty jakie sobie życzymy. Chlebek jaglano gryczany idelanie pasuje jako podkłąd do wszelkiego rodzaju past i przekąsek. 




Zdrowy tryb życia
Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…