Przejdź do głównej zawartości

Buraczane Bronwe

Z miłości do smakowitych ciasta i niesamowitych przekąsek…  Bronwe bez cukru, bez czekolady, nie możliwe?! a jednak! Tym razem całkowicie bezcukrowe i absolutnie bez grama czekolady, ciasto Panny Moniki na podstawie przepisu z bloga „smakoterpia” z całkowitą eliminacją cukrów.  


fot. Panna Monika
                                                                                                                                                            

Składniki:
  • buraki pól kg
  • jajka  4 szt.
  • siemię lniane, mielone 3 łyżki
  • orzechy włoskie 50g
  • migdały 100g
  • ksylitol 3 łyżki
  • karob 4 łyżki
  • masło klarowane uzyskane z kostki masła nieklarowanego 300 g
  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki
  • woda pół kubka

Wykonanie:

Buraki gotujemy na parze. Odstawiamy do ostudzenie, ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy melakserem. Orzechy mielimy na drobne cząstki, migdały bardzo drobno na „mąkę”. Całość mieszamy z  proszkiem do pieczenia. Siemię lniane łączymy z ciepłą wodą w osobnym naczyniu. Masło klarujemy (wkładamy kostkę masła do rondelka z grubym dnem, podgrzewamy masło do całkowitego rozpuszczenia. Podczas tego procesu wytrąci się biała piana. Należy zdjąć rondelek z gazu i delikatnie zebrać łyżką pianę). Gdy sklarowane masło ostygnie dodajemy z karob. Żółtka jaj ucieramy z ksylitolem. Następnie kolejno łączymy składniki, do żółtek wsypujemy mąkę migdałowo-orzechową, dodajemy karobowe masło, siemię liniane i buraki. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy masę z białkami za pomocą metalowej szpatułki, wylewamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy około 45-50 minut w temp, 180 stopni.


Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …