Buraczane Bronwe

Z miłości do smakowitych ciasta i niesamowitych przekąsek…  Bronwe bez cukru, bez czekolady, nie możliwe?! a jednak! Tym razem całkowicie bezcukrowe i absolutnie bez grama czekolady, ciasto Panny Moniki na podstawie przepisu z bloga „smakoterpia” z całkowitą eliminacją cukrów.  


fot. Panna Monika
                                                                                                                                                            

Składniki:
  • buraki pól kg
  • jajka  4 szt.
  • siemię lniane, mielone 3 łyżki
  • orzechy włoskie 50g
  • migdały 100g
  • ksylitol 3 łyżki
  • karob 4 łyżki
  • masło klarowane uzyskane z kostki masła nieklarowanego 300 g
  • proszek do pieczenia  2 łyżeczki
  • woda pół kubka

Wykonanie:

Buraki gotujemy na parze. Odstawiamy do ostudzenie, ścieramy na tarce na grubych oczkach lub siekamy melakserem. Orzechy mielimy na drobne cząstki, migdały bardzo drobno na „mąkę”. Całość mieszamy z  proszkiem do pieczenia. Siemię lniane łączymy z ciepłą wodą w osobnym naczyniu. Masło klarujemy (wkładamy kostkę masła do rondelka z grubym dnem, podgrzewamy masło do całkowitego rozpuszczenia. Podczas tego procesu wytrąci się biała piana. Należy zdjąć rondelek z gazu i delikatnie zebrać łyżką pianę). Gdy sklarowane masło ostygnie dodajemy z karob. Żółtka jaj ucieramy z ksylitolem. Następnie kolejno łączymy składniki, do żółtek wsypujemy mąkę migdałowo-orzechową, dodajemy karobowe masło, siemię liniane i buraki. Miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy masę z białkami za pomocą metalowej szpatułki, wylewamy na wysmarowaną masłem blaszkę. Pieczemy około 45-50 minut w temp, 180 stopni.


Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty