Przejdź do głównej zawartości

Fasolka mung po keralsku

Z cyklu przekąskowe wspominki z podróży Panny Moniki- Kerala, Indie.
W roli głównej fasolka mung, która wyśmienicie smakuje w wersji slonej jak i słodkiej. Podobny sposób przyrządzania do poniżej zaprezentowanego Panna Monika miała możliwość spróbować w jednym z ashramów na południu Indii. Naturalnie nie należny traktować tego dania jako typowo krealskiego, jest to prawdopodobnie twórcza ekspresja indyjskich Pań, na zasadzie "co się nawinie" plus modyfikacje smakowe Panny Moniki :)


Tak czy inaczej Kerala, synonim - kokos, który jest w tej "krainie" dominujący, dodawany prawie do każdej potrawy, a jego lekko słodki smak przeplata się w miedzy aromatyczno korzennymi smakami Indii...



Składniki:
  • fasolka mung
  • orzech kokosu- garść wiórków
  • orzechy ziemne niesolone i nerkowca- garść
  • kardamon, cynamon kora
  • olej kokosowy
  • cukier trzcinowy-opcjonalnie

Przygotowanie:
Fasolkę mung zalewamy wodą kilka godzin przed przyrządzeniem, następnie gotować do 10 min. Można również nie zalewać wodą tylko dłużej gotować, fasolka mung bardzo szybko miękkie.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, prażymy orzechy z przyprawami. Dodajemy fasolkę, posypujemy wiórkami kolorowymi. Opcjonalnie przed podaniem można posypać odrobiną cukru trzcinowego. Wyśmienita i energetyczna przekąska, można też przyrządzać na śniadanie.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…