Rarytas "czekoladowy" czyli wegańska, surowa tarta bez cukru i glutenu!!

fot. Panna Monika

Składniki spód tarty:

  • 200 g migdałów lub innych przechów
  • 200g daktyli
  • łyżka zmielonego sezamu


Składniki tarta:

  • 125g borówek
  • 125 malin- opcjonalnie
  • 2 duże lub 3 średnie awokado
  • 2 łyżki karob
  • 2 łyżki ksylitowu




Przygotowanie:
Daktyle i migdały miksujemy w blenderze. Dopdajemy łyżke ówcześnie uprażonego i zmielonego sezamu. Łączymy. Masę formujemy na spód i brzegi okrągłej blaszki do tart. 










Awokado przecinamy wzdłóż, wyciągamy pestkę. Miąsz miksujemy na jednolita masę wraz z ksilitolem i karbo.
Na przygotowanej ówcześnie formie układamy  borówki i przykrywamy równomiernie kremem awokado. Dekorujemy malinami. Najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.





Rarytas "czekoladowy" czyli pychotkowy, bezcukrowy i bezglutenowy, ale co najważniejsze zdrowy deser!!

Wielkanoc bez glutenu.

Komentarze

  1. przepyszny deser,trzeba się pilnować aby nie zjeść za dużo

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty