Wegańskie trufle orzechowe bez cukru


fot. Ciocia Iza

Składniki:
  • orzechy laskowe- garść
  • migdały- garść
  • sezam- łyżka zmielonego nasienia
  • siemię lniane- 2 łyżki zmielonego
  • woda- ¼ kubka
  • olej kokosowy łyżka
  • ksylitol 2 łyżki
  • karob 1 łyżka plus odrobina do posypania
  • cynamon pół łyżeczki plus odrobina do posypania
  • opcjonalnie likier Amaretto lub brandy


Przygotowanie:
Orzechy siekamy, w proporcji- ¾  bardzo drobno „na mąkę”; ¼  lekko posiekane. Sezam blanszujemy na suchej patelni, mielimy. Całość łączymy mieszamy z łyżką karobu i cynamonem. Siemię lniane łączymy w kubku  z ciepłą wodą i ksylitolem. Składniki miksujemy razem wraz z tłuszczem kokosowym. Powinna powstać zwięzła masa. W zależności od konsystencji, jeżeli będzie zbyt rzadka należy dodać „mąki” migdałowej, zbyt gęsta więcej tłuszczu kokosowego.
Opcjonalnie można dodać odrobinę likieru lub innego alkoholu ale uwaga likiery często zawierają cukier dlatego wcześniej należy sprawdzić skład.

Forujemy kulki, które obtaczamy w karobiez cynamonem. Pysznościowe całkowicie wegańskie trufle o smaku orzechowym.

Komentarze

  1. Bardzo fajne trufle. Na pewno nieziemsko smakują.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) okazuje się że bez czekolady też można żyć...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty