Bazyliana z truskawkami







Składniki:

  • pęczek bazylii
  • truskawki
  • szklanka kaszy jaglanej
  • pół litra mleka ryżowego
  • łyżka soku z cytryny
  • cynamon
  • łyżka ksylitolu



Przygotowanie:
Kasze jaglana gotujemy, w mleku ryżowym wraz z laską cynamonu, do miękkości. Kasza powinna być nawet lekko rozgotowana. Należy uważać podczas gotowania i mieszać od czasu do czasu, ponieważ może przywierać do dna garnka. W razie potrzeby można doleć trochę wody. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy w blenderze z łyżką ksylitolu, listkami bazylii oraz sokiem z cytryny. W razie potrzeby i gustów smakowych można dodać więcej ksylitolu. Mus będzie dość gęsty, aby upodobnić jego konsystencje do gęstej śmietany, możemy dolać odrobinę mleka ryżowego, jeżeli wolimy by był Truskawki kroimy w cząstki. Masę formujemy w salaterkach warstwowo, mus, truskawki, mus. Można posypać również orzechami włoskimi do smaku. Wiosenny deser słodko - wytrawny :)

Zdrowy tryb życia

Komentarze

  1. Pani Moniko brzmi pysznie. Mam tylko mleko ryżowe waniliowe, myślisz że też będzie pasowało?

    OdpowiedzUsuń
  2. wanilia jak najbardziej pasuje... Ja swój deser "ociepliłam" cynamonem, natomiast wanilia jest bardzo dobrym zamiennikiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty