Przejdź do głównej zawartości

Bazyliana z truskawkami







Składniki:

  • pęczek bazylii
  • truskawki
  • szklanka kaszy jaglanej
  • pół litra mleka ryżowego
  • łyżka soku z cytryny
  • cynamon
  • łyżka ksylitolu



Przygotowanie:
Kasze jaglana gotujemy, w mleku ryżowym wraz z laską cynamonu, do miękkości. Kasza powinna być nawet lekko rozgotowana. Należy uważać podczas gotowania i mieszać od czasu do czasu, ponieważ może przywierać do dna garnka. W razie potrzeby można doleć trochę wody. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystygnięcia. Następnie miksujemy w blenderze z łyżką ksylitolu, listkami bazylii oraz sokiem z cytryny. W razie potrzeby i gustów smakowych można dodać więcej ksylitolu. Mus będzie dość gęsty, aby upodobnić jego konsystencje do gęstej śmietany, możemy dolać odrobinę mleka ryżowego, jeżeli wolimy by był Truskawki kroimy w cząstki. Masę formujemy w salaterkach warstwowo, mus, truskawki, mus. Można posypać również orzechami włoskimi do smaku. Wiosenny deser słodko - wytrawny :)

Zdrowy tryb życia

Komentarze

  1. Pani Moniko brzmi pysznie. Mam tylko mleko ryżowe waniliowe, myślisz że też będzie pasowało?

    OdpowiedzUsuń
  2. wanilia jak najbardziej pasuje... Ja swój deser "ociepliłam" cynamonem, natomiast wanilia jest bardzo dobrym zamiennikiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …