Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance
soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę
i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.
Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200
gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubka
opcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka),
szafran imeretyński (½ kubka)Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie
łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie: Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej
tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi
równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych,
…
Komentarze
Prześlij komentarz