"Serniczki" jagodowe, bez cukru i pieczenia




Składniki na 6 "serniczków" o średnicy 7 cm
  • 200g orzechów nerkowca
  • 100g suszonych daktyli
  • garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) 
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 garście jagód lub innych ulubionych leśnych owoców plus kilka do dekoracji


Przygotowanie:
Orzechy nerkowca należy zalać wodą i moczyć najlepiej przez całą noc lub kilka godzin przed przygotowaniem. Migdały również można namoczyć lecz wystarczy godzinę wcześniej wówczas spód "serniczków" będzie bardziej miękki, nie jest to jednak konieczne.
Odcedzone migdały, daktyle i wiórki kokosowe miksujemy w blenderze do czasu, aż uzyskamy zwarta konsystencje. Masę formujemy na dnie papierowych papilotów. Nerkowce odcedzamy dokładnie z wody,  wrzucamy do blendera wraz z ksylitolem, sokiem z cytryny i jagodami. Miksujemy na jednolita masę. Najlepiej zamrozić owoce wcześniej w zamrażalce wówczas masa będzie miała gęstszą konsystencje, można również użyć świeżych owoców, w tym wypadku deser będziemy musieli schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem. 
Powstałą jagodową masą wypełniamy papierowe papilotki. Dekorujemy i pałaszujemy! 


Wielkanoc bez glutenu. Zdrowy tryb życia

Komentarze

  1. Ależ cudny kolor ma ten serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny serniczek - z moich ulubionych orzechów! do tego tyle w nim zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny to on jest ale za to jaki pyszny :) Mniam, mniam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. W wersji z malinkami również cuuuudny. POLECAM!!! REWELACJA! Dzieki za to cudeńko!!! Asia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty