Przejdź do głównej zawartości

"Serniczki" jagodowe, bez cukru i pieczenia




Składniki na 6 "serniczków" o średnicy 7 cm
  • 200g orzechów nerkowca
  • 100g suszonych daktyli
  • garść wiórków kokosowych (opcjonalnie) 
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 garście jagód lub innych ulubionych leśnych owoców plus kilka do dekoracji


Przygotowanie:
Orzechy nerkowca należy zalać wodą i moczyć najlepiej przez całą noc lub kilka godzin przed przygotowaniem. Migdały również można namoczyć lecz wystarczy godzinę wcześniej wówczas spód "serniczków" będzie bardziej miękki, nie jest to jednak konieczne.
Odcedzone migdały, daktyle i wiórki kokosowe miksujemy w blenderze do czasu, aż uzyskamy zwarta konsystencje. Masę formujemy na dnie papierowych papilotów. Nerkowce odcedzamy dokładnie z wody,  wrzucamy do blendera wraz z ksylitolem, sokiem z cytryny i jagodami. Miksujemy na jednolita masę. Najlepiej zamrozić owoce wcześniej w zamrażalce wówczas masa będzie miała gęstszą konsystencje, można również użyć świeżych owoców, w tym wypadku deser będziemy musieli schłodzić kilka godzin w lodówce przed podaniem. 
Powstałą jagodową masą wypełniamy papierowe papilotki. Dekorujemy i pałaszujemy! 


Wielkanoc bez glutenu. Zdrowy tryb życia

Komentarze

  1. Ależ cudny kolor ma ten serniczek :D

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny serniczek - z moich ulubionych orzechów! do tego tyle w nim zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny to on jest ale za to jaki pyszny :) Mniam, mniam :*

    OdpowiedzUsuń
  4. W wersji z malinkami również cuuuudny. POLECAM!!! REWELACJA! Dzieki za to cudeńko!!! Asia

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …