Przejdź do głównej zawartości

wegański krem orzechowy


fot.Panna Monika

Składniki:
  • 0,5 litra mleka ryżowego lub innego roślinnego
  • 180g płatków jaglanych
  • 2 garście orzechów laskowych lub sezamu
  • karob łyżka lub wiecej wedle uznania
  • Opcjonalnie jagody lub inne ulubione owoce



Przygotowanie:

Mleko roślinne podgrzewamy w rondelku. Zalewamy płatki jaglane i czekamy aż napęcznieją. Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku lub prażymy na suchej patelni, ściągamy skorkę, mielimy w młynku lub blenderze na bardzo drobno. Zamiennie możemy użyć sezam, wówczas prażymy go na patelni a nastepnie mielimy w młynku. 
Tak przygotowane składniki wrzucamy wszystkie do blendera  miksując na jednolita kremową masę. Mus jest dość słodki, ponieważ słodyczy dodaje mu mleko ryżowe, natomiast wielkie słodziaki moga dodać jeszcze odrobinę ksylitolu. Podajemy z ulubionymi owocami lub posypany zmielonymi orzechami. Smacznego :)


fot. Panna Monika

Komentarze

  1. Sero obierałaś orzechy laskowe ze skórki? Krem wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. serio :) jeśli podpraży się orzechy w piekarniku, skórka pęka i sama odchodzi z orzecha. Wystarczy jeszcze ciepłe orzechy wrzucić do lnianej ściereczki i potrzeć, wówczas skórka sama odejdzie od orzecha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…