Przejdź do głównej zawartości

wegański krem orzechowy


fot.Panna Monika

Składniki:
  • 0,5 litra mleka ryżowego lub innego roślinnego
  • 180g płatków jaglanych
  • 2 garście orzechów laskowych lub sezamu
  • karob łyżka lub wiecej wedle uznania
  • Opcjonalnie jagody lub inne ulubione owoce



Przygotowanie:

Mleko roślinne podgrzewamy w rondelku. Zalewamy płatki jaglane i czekamy aż napęcznieją. Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku lub prażymy na suchej patelni, ściągamy skorkę, mielimy w młynku lub blenderze na bardzo drobno. Zamiennie możemy użyć sezam, wówczas prażymy go na patelni a nastepnie mielimy w młynku. 
Tak przygotowane składniki wrzucamy wszystkie do blendera  miksując na jednolita kremową masę. Mus jest dość słodki, ponieważ słodyczy dodaje mu mleko ryżowe, natomiast wielkie słodziaki moga dodać jeszcze odrobinę ksylitolu. Podajemy z ulubionymi owocami lub posypany zmielonymi orzechami. Smacznego :)


fot. Panna Monika

Komentarze

  1. Sero obierałaś orzechy laskowe ze skórki? Krem wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. serio :) jeśli podpraży się orzechy w piekarniku, skórka pęka i sama odchodzi z orzecha. Wystarczy jeszcze ciepłe orzechy wrzucić do lnianej ściereczki i potrzeć, wówczas skórka sama odejdzie od orzecha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …