wegański krem orzechowy


fot.Panna Monika

Składniki:
  • 0,5 litra mleka ryżowego lub innego roślinnego
  • 180g płatków jaglanych
  • 2 garście orzechów laskowych lub sezamu
  • karob łyżka lub wiecej wedle uznania
  • Opcjonalnie jagody lub inne ulubione owoce



Przygotowanie:

Mleko roślinne podgrzewamy w rondelku. Zalewamy płatki jaglane i czekamy aż napęcznieją. Orzechy laskowe podpiekamy w piekarniku lub prażymy na suchej patelni, ściągamy skorkę, mielimy w młynku lub blenderze na bardzo drobno. Zamiennie możemy użyć sezam, wówczas prażymy go na patelni a nastepnie mielimy w młynku. 
Tak przygotowane składniki wrzucamy wszystkie do blendera  miksując na jednolita kremową masę. Mus jest dość słodki, ponieważ słodyczy dodaje mu mleko ryżowe, natomiast wielkie słodziaki moga dodać jeszcze odrobinę ksylitolu. Podajemy z ulubionymi owocami lub posypany zmielonymi orzechami. Smacznego :)


fot. Panna Monika

Komentarze

  1. Sero obierałaś orzechy laskowe ze skórki? Krem wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. serio :) jeśli podpraży się orzechy w piekarniku, skórka pęka i sama odchodzi z orzecha. Wystarczy jeszcze ciepłe orzechy wrzucić do lnianej ściereczki i potrzeć, wówczas skórka sama odejdzie od orzecha :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty