Przejdź do głównej zawartości

Wielkanocny pasztet warzywny z czerwoną soczewicą!




Wielkanocne świętowanie!! A co za tym idzie krzątanina w kuchni i wielkie w garach mieszanie, czyli to co Panna Monika uwielbia najbardziej!
Święta zostaną spędzone w dużym rodzinnym gronie więc będzie tradycyjnie… Tym razem jednak Panna Monika zachęca zastąpić pasztet z zająca  (niech sobie skacze biedaczysko i świętuje razem z nami) pysznościowym pasztetem warzywnym z czerwoną soczewicą. Z miłości do wszystkich zajęcy i brzucha  świętujących Wielkanoc!



Z niżej podanych składników powstał duży pasztet (forma serce) oraz 6 małych pasztecików (foremki na muffinki). Możan zastąpić 2 foremkami tzw keksówkami  lub użyć kilkanaście foremek do muffinek.

Składniki:
  • 300g czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki plus 1 natka
  • 250g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 jajka od szczęśliwych kurek
  • masło klarowane
  • imbir świeży, kumin rzymski, gorczyca, papryka słodka,  kurkuma, 3  liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól

Przygotowanie:
Soczewice gotujemy w garnuszku w towarzystwie liści laurowych i ziela angielskiego około 10 minut.
Warzywa korzenne i cebule kroimy w małą kostkę.  Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy posiekany imbir, kumin rzymski i gorczyce… Dodajemy cebulę, szlkimy delikatnie oraz pieczarki. Wrzucamy pozostałe warzywa wraz z przyprawami. Dusimy przez kilka minut. Z garnuszka soszewicy wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy do garnka z warzywami. Podlewamy odrobiną wody i dusimy mieszając od czasu do czasu.  Jaja roztrzepujemy w miseczce, następnie dodajemy do gara warzywno soczewicowego wraz z posiekaną natką pietruszki. Solimy i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do forem i pieczemy 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Wielkanocnych smaczności życzy Panna Monika!


Zdrowy tryb życia

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …