Wielkanocny pasztet warzywny z czerwoną soczewicą!




Wielkanocne świętowanie!! A co za tym idzie krzątanina w kuchni i wielkie w garach mieszanie, czyli to co Panna Monika uwielbia najbardziej!
Święta zostaną spędzone w dużym rodzinnym gronie więc będzie tradycyjnie… Tym razem jednak Panna Monika zachęca zastąpić pasztet z zająca  (niech sobie skacze biedaczysko i świętuje razem z nami) pysznościowym pasztetem warzywnym z czerwoną soczewicą. Z miłości do wszystkich zajęcy i brzucha  świętujących Wielkanoc!



Z niżej podanych składników powstał duży pasztet (forma serce) oraz 6 małych pasztecików (foremki na muffinki). Możan zastąpić 2 foremkami tzw keksówkami  lub użyć kilkanaście foremek do muffinek.

Składniki:
  • 300g czerwonej soczewicy
  • 3 marchewki
  • 3 korzenie pietruszki plus 1 natka
  • 250g pieczarek
  • 2 cebule
  • 4 jajka od szczęśliwych kurek
  • masło klarowane
  • imbir świeży, kumin rzymski, gorczyca, papryka słodka,  kurkuma, 3  liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego, sól

Przygotowanie:
Soczewice gotujemy w garnuszku w towarzystwie liści laurowych i ziela angielskiego około 10 minut.
Warzywa korzenne i cebule kroimy w małą kostkę.  Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. W dużym garnku rozgrzewamy klarowane masło, wrzucamy posiekany imbir, kumin rzymski i gorczyce… Dodajemy cebulę, szlkimy delikatnie oraz pieczarki. Wrzucamy pozostałe warzywa wraz z przyprawami. Dusimy przez kilka minut. Z garnuszka soszewicy wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy do garnka z warzywami. Podlewamy odrobiną wody i dusimy mieszając od czasu do czasu.  Jaja roztrzepujemy w miseczce, następnie dodajemy do gara warzywno soczewicowego wraz z posiekaną natką pietruszki. Solimy i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy do forem i pieczemy 50-60 min w temperaturze 180 stopni. Wielkanocnych smaczności życzy Panna Monika!


Zdrowy tryb życia

Komentarze

Popularne posty