Tarta cytrynowa - wegańska raw


Pysznościowa i znakomicie orzeźwiająca na letnie podwieczorki tarta cytrynowa... Wersja wegańska, raw. Całkowicie "bez" czyli bez nabiału, bez jaj, bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia, można?? oj tak!! 



Składniki spód tarty:

  • 130g daktyli
  • 70g wiórków kokosowych
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego(karobu), lub melasy z daktyli, ewentualnie można zastapić miodem

Składniki farsz:

  • 400g orzechów nerkowca (należy wcześniej namoczyć)
  • laska wanilii
  • 3 cytryny
  • skórka starta z połówki 1 cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • około 100ml oleju kokosowego

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (4-5 godzin), najlepiej zalać je wieczorem gdy planujemy kolejnego dnia rano robić tarte.
Do blendera lub robota kuchennego wrzynamy składniki na spód tarty prócz melasy, miksujemy do czasu aż powstanie nam zwarta konsystencja. Dodajemy melasę i  mieszamy. Masa powinna być klejąca i lekko zwięzła, niezbyt mokra. Gdy za mało się klei i rozsypuje możemy dodać więcej melasy lub daktyli.Formujemy spód tarty na blaszce z otwieranymi bokami. Odstawiamy i zabieramy się za przyrządzanie farszu. 
Do blendera lub robota kuchennego wrzynamy ówcześnie namoczone i aktualnie odcedzone z wody orzechy nerkowca. Dodajemy wyciśnięty sok z  trzech cytryn (można wlać tylko 3/4 otrzymanego soku i ewentualnie dolać pozostały sok, w zależności od wielkości cytryn i ilości soku nadzienie tarty może być zbyt kwaśne) oraz pozostałe składniki czyli starta skórkę z połówki cytryny, ksylitol, olej kokosowy, wanilie (laskę wanilii przecinamy na pół nożem i wydobywamy waniliowe wnętrze). Miksujemy na jednolitą masę. W zależności od gustów można dodać soku z cytryny dla amatorów bardziej wyrazistych i kwaśnych smaków lub ksylitolu dla słodziaków. Należy zwrócić uwagę że spód tarty jest bardzo słodki dlatego też nadzienie powinno być kwaskowate i orzeźwiające. 
Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód tarty, wygładzamy i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Tartę podajemy na zimno. Doskonale smakuje w upalne letnie dni...

Komentarze

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty