Przejdź do głównej zawartości

Tarta cytrynowa - wegańska raw


Pysznościowa i znakomicie orzeźwiająca na letnie podwieczorki tarta cytrynowa... Wersja wegańska, raw. Całkowicie "bez" czyli bez nabiału, bez jaj, bez glutenu, bez cukru, bez pieczenia, można?? oj tak!! 



Składniki spód tarty:

  • 130g daktyli
  • 70g wiórków kokosowych
  • 100g migdałów
  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego(karobu), lub melasy z daktyli, ewentualnie można zastapić miodem

Składniki farsz:

  • 400g orzechów nerkowca (należy wcześniej namoczyć)
  • laska wanilii
  • 3 cytryny
  • skórka starta z połówki 1 cytryny
  • 2 łyżki ksylitolu
  • około 100ml oleju kokosowego

Przygotowanie:
Orzechy nerkowca zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (4-5 godzin), najlepiej zalać je wieczorem gdy planujemy kolejnego dnia rano robić tarte.
Do blendera lub robota kuchennego wrzynamy składniki na spód tarty prócz melasy, miksujemy do czasu aż powstanie nam zwarta konsystencja. Dodajemy melasę i  mieszamy. Masa powinna być klejąca i lekko zwięzła, niezbyt mokra. Gdy za mało się klei i rozsypuje możemy dodać więcej melasy lub daktyli.Formujemy spód tarty na blaszce z otwieranymi bokami. Odstawiamy i zabieramy się za przyrządzanie farszu. 
Do blendera lub robota kuchennego wrzynamy ówcześnie namoczone i aktualnie odcedzone z wody orzechy nerkowca. Dodajemy wyciśnięty sok z  trzech cytryn (można wlać tylko 3/4 otrzymanego soku i ewentualnie dolać pozostały sok, w zależności od wielkości cytryn i ilości soku nadzienie tarty może być zbyt kwaśne) oraz pozostałe składniki czyli starta skórkę z połówki cytryny, ksylitol, olej kokosowy, wanilie (laskę wanilii przecinamy na pół nożem i wydobywamy waniliowe wnętrze). Miksujemy na jednolitą masę. W zależności od gustów można dodać soku z cytryny dla amatorów bardziej wyrazistych i kwaśnych smaków lub ksylitolu dla słodziaków. Należy zwrócić uwagę że spód tarty jest bardzo słodki dlatego też nadzienie powinno być kwaskowate i orzeźwiające. 
Wylewamy masę na wcześniej przygotowany spód tarty, wygładzamy i chowamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Tartę podajemy na zimno. Doskonale smakuje w upalne letnie dni...

Komentarze

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    http://fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…