Przejdź do głównej zawartości

pasta z Czerwonej Fasoli vs Marchewkowa - przepisy na LATO

Lato, wakacje, pikniki i biesiady na trawie... a na przekąskę kolorowe pasty do chleba przygotowane wg Pięciu Przemian! bo dlaczego by nie łączyć przyjemnego z pożytecznym?!



Pasta z czerwonej fasoli 

Składniki, wg Pięciu Przemian (w kolejności dodawania do potrawy) oraz przygotowanie: 

Z- masło (roztapiamy na patelni)
M- mała cebula, świeży imbir (siekamy i podsmażamy)
W- fasola czerwona 1 puszka (dodajemy do podsmażonej cebulki)
przekładamy do miseczki blendera
D- kiełki np fasoli mung (dodajemy odrobinę miksujemy)
O- koperek (dodajemy posiekany koperek, mieszamy)




Pasta Marchewkowa

Składniki, wg Pięciu Przemian (w kolejności dodawania do potrawy) oraz przygotowanie:

Z- masło, 4 średnie marchewki, garść wiórków kokosowych, cynamon (roztapiamy masło w garnku, marchew kroimy w cieniutkie plastry lub małe kawałeczki, dusimy na maśle wraz z workami i cynamonem)
M- imbir świeży (dodajemy i mieszamy)
W- szczypta soli
D- cytryna (odrobina soku z cytryny)
O-  1-2 łyżki gotowanej kosmy ryżowej lub kasza gryczanej (miksujemy razem, kasza doskonale zagęszcza pastę w zależności od preferencji konsystencji pasty można jej dodać więcej lub mniej




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …