Przejdź do głównej zawartości

szczypta teorii o gotowaniu wg 5 przemian

...z biegiem czasu vege blog Panny Moniki został wzbogacony o potrawy wegańskie, bezglutenowe, bezcukrowe, raw itd... Fanaberie kulinarne Panny Moniki obejmują również wywodząca się z medycyny chińskiej kuchnie wg  5 przemian.  Zachęcam do stosowania tej sztuki kulinarnej w codziennym gotowaniu. W taki oto sposób nasze tradycyjne i ulubione, dotychczas stosowane przepisy zyskają odrobinę świeżości i przede wszystkim zdrowotności. W potrawach zagości  wyśmienity smak, który jednocześnie zapewni  bilans naszemu ciału jak i umysłowi !!

Dla tych którzy nie do końca znają kuchnię 5 przemian poniżej szczypta teorii...

Punktem wyjścia w chińskiej filozofii przyrody było określenie właściwości, związków i relacji między Niebem (kwintesencją męskiej siły yang) i Ziemią (kwintesencją żeńskiej siły yin) – dwóch sił wyjściowych, które stanowią nierozłączną parę i dążą do zachowania dynamicznej równowagi. Układ yin – yang odnajdziemy na każdym poziomie wszelakiego życia. Każde istnienie jest skrzyżowaniem Nieba i Ziemi, ich wzajemnej penetracji i wpływów.
Z zasad funkcjonowania układu yin – yang wywodzi się teoria Pięciu Przemian. Dotyczy ona powtarzających się przemian w przyrodzie w krótszych i dłuższych cyklach, na przykład pór dnia i roku. W odniesieniu do pór roku Piątą Przemianą jest przełom lata i jesieni – późne lato. W teorii Pięciu Przemian wszystkie zjawiska występujące w przyrodzie zostały pogrupowane według podobieństwa ich właściwości i należą do jednej z Przemian, na przykład: wiosna, poranek, wschód, silny ruch w górę, smak kwaśny, kolor zielony, intuicja, wątroba w ciele człowieka należą do Przemiany Drzewa i charakteryzują się ruchem w górę, tak jak w górę rośnie drzewo, to ruch związany z wiosną. Na każdym poziomie mikrokosmosów możemy zaobserwować kolejność przemian w tym samym porządku; w cyklu rocznym po jesieni niezmiennie przychodzi zima, wiosna i lato. W cyklu dobowym po poranku następuje południe, wieczór i noc, w tym samym porządku odbywa się ruch w organizmie człowieka; poszczególne główne organy wewnętrzne należą do jednej z Pięciu Przemian i w odpowiadającym im przedziale czasu zwiększają swój energetyczny potencjał. Przemiany w czasie których poszczególne zjawiska osiągają swoje maksimum w porządku zgodnym ze zmieniającymi się porami roku nazywamy cyklem odżywczym.

Pięć Przemian to:
DRZEWO – wiosna, intuicja, wątroba, pęcherzyk żółciowy, smak kwaśny
OGIEŃ – lato, radość, serce, krążenie, seks, jelito cienkie, smak gorzki
ZIEMIA – późne lato, harmonia, śledziona–trzustka, żołądek, smak słodki
METAL – jesień, smutek, płuca, jelito grube, smak ostry
WODA – zima, odwaga, lęk, nerki, pęcherz moczowy, smak słony

Z każdą Przemianą związana jest grupa artykułów żywnościowych o określonym smaku, jeśli dodamy je do potrawy w kolejności zmieniających się pór roku, czyli: smak gorzki, słodki, ostry, słony, kwaśny, przyrządzimy potrawę zgodnie z metodą gotowania według Pięciu Przemian.  Metodę gotowania według Pięciu Przemian możemy zastosować w trakcie przygotowania każdego dania, nie tylko chińskiego. Daje ona gwarancję, że nasze potrawy będą bardzo smaczne i zrównoważone. Gotować w ten sposób może nauczyć się każdy, bez dodatkowych warsztatów. Wystarczy wejść do kuchni, ustalić według ściągawki kolejność produktów dodawanych do naszego ulubionego dania i sprawdzić, czy przyrządzone metodą Pięciu Przemian jest rzeczywiście bogatsze w smaku od tego samego dania ugotowanego z pominięciem tej metody. Czasami może się jednak okazać, że potrawy niczym się nie różnią, intuicyjnie gotujemy bowiem według Pięciu Przemian. Najczęściej popełniamy jednak błędy, wkładamy na przykład ziemniaki do zimnej osolonej wody, najpierw solimy, a potem dodajemy pieprz do potrawy itp.


…to tak pokrótce, namawiam również do wzbogacenia wiedzy na ten temat gdyż zestaw zjawisk korelujących z każdą Przemianą sugeruje, że istnieją pewne związki między smakami artykułów żywnościowych i organami wewnętrznymi w organizmie człowieka oraz być może z jego emocjami. Tak rzeczywiście jest, artykuły spożywcze są pełnoprawnym lekiem w tradycyjnej medycynie chińskiej, a skoro w medycynie tej wyznaje się pogląd że ruch ciała odzwierciedla ruch umysłu, to nie ulega żadnej wątpliwości, że odpowiednia dieta może uleczyć nie tylko nasze obolałe ciało, ale również i duszę, wpłynąć na zrównoważenie zbyt silnych emocji…

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…