Przejdź do głównej zawartości

Truskawkowy deser z kaszy jaglanej

… cóż w ferworze obowiązków oraz spraw natury nie ciepiących zwłoki , pojawiły się małe braki dotyczące  wpisów na blogu. Nie oznacza to, niech  mnie ręka boska broni, iż  Panna Monika przestała gotować. W żadnym wypadku!  Mała wakacyjna przerwa …. nie czyni :)

Aby nie być gołosłowną  poniżej przepis na pyszny lekki deser w sam raz na wakacyjne popołudnie… naturalnie bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia, ale pełny słodkich i pachnących latem truskawek!!!



Poniżej podane składniki dotyczą foremki o średnicy 12 cm, można również przygotować deser w postaci tarty o standardowych wymiarach wówczas należy odpowiednio zwiększyć proporcje.

Składniki spód: 
  • garść daktyli 
  • garść migdałów 
  • łyżka wiórków kokosowych 
  • szczypta drobno mielonej kawy

Składniki pozostałe: 
  • owoce sezonowe, w mojej wersji truskawki  
  • ugotowana kasza jaglana 
  • karob (kakao zamiennie)
  • 2  łyżki  oleju kokosowego 
  • przyprawy wg gustu cynamon, kardamon
  • opcjonalnie melasa z daktyli 




Przygotowanie:
Składniki na spód deseru wrzucamy do blendera lub młynka i rozdrabniamy. Powinna powstać masa o plastycznej konsystencji. W przypadku gdy masa jest zbyt sypka, a składniki nie łączą się należy dodać jeszcze troszkę daktyli, gdy jest zbyt kleista wiórków kokosowych.  Masę układamy na dno foremki, wysokość około 1 cm.
Następnie układamy przekrojone na połówki truskawki, dookoła foremki.
Osobno,  również za pomocą blendera miksujemy ze sobą pozostałe składniki, tj kilka łyżek ówcześnie ugotowanej na sypko  i ostudzonej kaszy jaglanej, łyżka karobu/kakao, 2 łyżki  oleju kokosowego (konsystencja płynna) oraz przyprawy. Możemy dodać odrobinę melasy z daktyli, należy uważać z ilością gdyż jest bardzo słodka. Miejmy na względzie, że spód deseru jest baaaardzo słodki dlatego też masa powinna być nieco bardziej naturalna w smaku niżeli dodatkowo  dosładzana…  Miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta (zwłaszcza gdy nie dodajemy melasy) można dodać odrobinę wody. Kasza jaglana ma tą właściwość, że bardzo szybko wchłania wodę  dlatego nie należy się martwić, po dłuższej chwili w lodówce masa stężeje.

Forujemy masę do ówcześnie przygotowanej foremki z owocami i wkładamy do lodówki, aby deser lekko się schłodził. Zimny wyśmienicie smakuje na ciepłe letnie popołudnia.

Komentarze

  1. Taki deserek to bym chętnie zjadła! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam a ile tej kaszy jaglanej? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie czegoś takiego szukałam ,dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…