Truskawkowy deser z kaszy jaglanej

… cóż w ferworze obowiązków oraz spraw natury nie ciepiących zwłoki , pojawiły się małe braki dotyczące  wpisów na blogu. Nie oznacza to, niech  mnie ręka boska broni, iż  Panna Monika przestała gotować. W żadnym wypadku!  Mała wakacyjna przerwa …. nie czyni :)

Aby nie być gołosłowną  poniżej przepis na pyszny lekki deser w sam raz na wakacyjne popołudnie… naturalnie bez cukru, bez glutenu, bez pieczenia, ale pełny słodkich i pachnących latem truskawek!!!



Poniżej podane składniki dotyczą foremki o średnicy 12 cm, można również przygotować deser w postaci tarty o standardowych wymiarach wówczas należy odpowiednio zwiększyć proporcje.

Składniki spód: 
  • garść daktyli 
  • garść migdałów 
  • łyżka wiórków kokosowych 
  • szczypta drobno mielonej kawy

Składniki pozostałe: 
  • owoce sezonowe, w mojej wersji truskawki  
  • ugotowana kasza jaglana 
  • karob (kakao zamiennie)
  • 2  łyżki  oleju kokosowego 
  • przyprawy wg gustu cynamon, kardamon
  • opcjonalnie melasa z daktyli 




Przygotowanie:
Składniki na spód deseru wrzucamy do blendera lub młynka i rozdrabniamy. Powinna powstać masa o plastycznej konsystencji. W przypadku gdy masa jest zbyt sypka, a składniki nie łączą się należy dodać jeszcze troszkę daktyli, gdy jest zbyt kleista wiórków kokosowych.  Masę układamy na dno foremki, wysokość około 1 cm.
Następnie układamy przekrojone na połówki truskawki, dookoła foremki.
Osobno,  również za pomocą blendera miksujemy ze sobą pozostałe składniki, tj kilka łyżek ówcześnie ugotowanej na sypko  i ostudzonej kaszy jaglanej, łyżka karobu/kakao, 2 łyżki  oleju kokosowego (konsystencja płynna) oraz przyprawy. Możemy dodać odrobinę melasy z daktyli, należy uważać z ilością gdyż jest bardzo słodka. Miejmy na względzie, że spód deseru jest baaaardzo słodki dlatego też masa powinna być nieco bardziej naturalna w smaku niżeli dodatkowo  dosładzana…  Miksujemy tak długo, aż powstanie jednolita masa. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta (zwłaszcza gdy nie dodajemy melasy) można dodać odrobinę wody. Kasza jaglana ma tą właściwość, że bardzo szybko wchłania wodę  dlatego nie należy się martwić, po dłuższej chwili w lodówce masa stężeje.

Forujemy masę do ówcześnie przygotowanej foremki z owocami i wkładamy do lodówki, aby deser lekko się schłodził. Zimny wyśmienicie smakuje na ciepłe letnie popołudnia.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty