Chutney śliwkowy zwany czatnaj’em tł. /chuney NAJ/




Składniki:
  • 250g śliwek suszonych bez pestek
  • 3-4 śliwki świeże
  • 1 cebula
  • ziarna słonecznika -garść
  • ocet balsamiczny
  • tamari
  • świeżo zmielony pieprz



Przygotowanie:
Śliwki suszone zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na kilkanaście minut aby zmiękły. Cebulkę siekamy i podsmażamy. Ziarna słonecznika prażymy. Miksujemy za pomocą blendera wydrylowane śliwki, odsączone z wody śliwki suszone, podsmażoną cebulkę z dodatkiem około łyczki stołowej octu balsamicznego i opcjonalnie sosu tamari. Prażone ziarna słonecznika dodajemy na końcu, mieszamy łyżką.
Chutney ma konsystencje gęstego sosu, może być stosowany do różnego rodzaju dań, również mięsnych. Możemy również stosować go jako smarowidło do kanapek lub dodatek do potraw.



Komentarze

Popularne posty