Letnica czyli letnia zupa z pomidorów i arbuza zwana popularnie chłodnikiem





Składniki na 1 litr letnicy:
  • pomidory 2 duże malinówki
  • plaster arbuza
  • ½ małej cebuli
  • kilka liści świeżej bazylii
  • kilka liści świeżej mięty
  • oliwa
  • pieprz, sól
  • Dodatki:
  • papryka żółta i zielona
  • ser bałkański lub feta










Przygotowanie:
Malinówki obieramy ze skóry (sposób na szybkie usunięcie skórki z pomidora: należy włożyć pomidory do miseczki z wrzątkiem, po kilku minutach skórka delikatnie odchodzi od warzywa), kroimy w cząstki. Arbuz drylujemy z pestek oraz kroimy w cząstki. Cebulkę smażymy na maśle. Miksujemy/blendujemy  na jednolita masę pomidory, arbuza, cebulkę bazylię, miętę i odrobinę oliwy. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli.
Przed podaniem na dno miseczek wrzucamy pokrojoną zieloną i żółtą paprykę, wlewamy Letnice… wierzch posypujemy pokruszonym serem.



Orzeźwiająca i pysznościowa Letnica… idealność na letnie wakacyjne popołudnia!



Komentarze

Popularne posty