Chutney z czarnej porzeczki!

Chutnej z czarnej porzeczki idealnie pasuje jako sos do makaronu lub ryżu podczas letnich obiadów. Może być również użyty jako smarowidło do kanapek lub dodatek do naturalnego twarożku. Panna Monika zachęca do dodawania go do ulubionych deserów, zwłaszcza lodów czekoladowych lub waniliowych!



Składniki:

  • czarna porzeczka 0,5 kg
  • garść śliwek suszonych
  • miód
  • ocet balsamiczny 1 łyżka
  • olej kokosowy (w zastępstwie masło klarowane tzw ghee)
  • świeży rozmaryn  

Przygotowanie:
Na dużej patelni, rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy umyte i obrane z zielonych ogonków porzeczki. Podsmażamy na małym ogniu. Porzeczka powinna delikatnie się rozpaść i puścić sok. Dodajemy garść drobno pokrojonych śliwek, ciągle mieszamy. Posypujemy kilkoma łyżkami miodu wg gustu. Pamiętajmy że porzeczki są kwaśne, ale to ich atut dlatego nie starajmy się zabić tego smaku.
Porzeczki smażymy kilkanaście minut, do czasu aż powstanie gęsty sos. Smażąc dłużej uzyskamy większa gęstość sosu. Na koniec dodajemy ocet balsamiczny i garść posiekanego świeżego rozmarynu. 
Na zdjęciu chutnej porzeczkowy w towarzystwie makaronu ryżowego.

Komentarze

  1. muszę spróbować ;p

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty