Czekoladowa marmolada z aronii!



Składniki na 4 małe słoiczki:

  • 1 kg aronii
  • 500g czekolady gorzkiej 70%
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • laska cynamonu
  • goździki

Przygotowanie:

Aronie myjemy i czyścimy z ogonków. W garnku z grubym dnem podgrzewamy olej (możemy użyć również masła klarowanego). Wrzucamy aronię, smażymy mieszając. Dodajemy cukier, laską cynamonu i goździkami. Cukier należy dodać aby aronia puściła sok. Smażymy na wolnym ogniu ok 40 min, mieszając od czasu do czasu, aby owoc nie przywarł do dna. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do smażonych owoców. Dodajemy miód do smaku. Jak dla mnie proporcje są idealne, natomiast jeśli dla kogoś aroniowy smak wydawał się zbyt gorzki można dodać jeszcze odrobinę miodu, wg gustu. Na koniec za pomocą blendera  lekko miksujemy marmoladę, aby nadać jej bardziej kremową konsystencje. 


Mmmmmm najlepiej smakuje wyjadana łyżeczką wprost ze słoika :)

Komentarze

Popularne posty