Przejdź do głównej zawartości

"Potrawka z Pana Kabaczka i Pani Cukinii z cieciorką" wg Pięciu Przemian

Jednogarnkowe danie, może być spożywane indywidualnie lub w towarzystwie brązowego ryżu lub kaszy. Przepis na potrawkę Panna Monika przygotowała wg Pięciu Przemian. Osoby nie praktykujących do tej pory tej metody gotowania zapraszam do zapoznania się ze szczyptą teorii o gotowaniu wg 5 przemian.




Składniki, wg Pięciu Przemian (w kolejności dodawania do potrawy) oraz przygotowanie: 

Z- olej kokosowy 2-3 łyżki (rozgrzewamy w woku lub dużym garnku)
M- imbir świeży-siekany, czarna gorczyca, łyżeczka curry, łyżeczka garam masala  (wrzucamy na rozgrzany olej, mieszamy, należny uważać by imbir się nie przypalił, UWAGA: gorczyca pod wpływem temperatury będzie strzelać )
W- ciecierzyca 1 szklanka/kubek, szczypta soli (dodajemy ówcześnie moczoną przez noc ciecierzyce, doprawiamy szczyptą soli)
D- pomidory malinówki 3-4 szt -zamiennie 2 puszki pomidorów, 1 cukinia, 1 kabaczek (kroimy w kostkę i dusimy)
O-  łyżeczka kurkumy
Z- 1 papryka czerwona (kroimy w kostkę, mieszamy, dusimy na małym ogniu pod przykryciem do czasu, aż warzywa i ciecierzyca zmiękną)
M- ulubione świeże zioła tj, tymianek, oregano, rozmaryn, bazylia (siekamy i dodajemy do potrawy)




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…