Przejdź do głównej zawartości

Popołudnie w sosie curry czyli kulinarne wspomnienia z Indii


Ścisk, hałas, nieustanny dźwięk klaksonów i zaczepiających riksiarzy… Ciągła duchota, lepkość, kurz na skórze oraz specyficzny zapach unoszący się na ulicach miasta… Indie kraj absurdu i skrajności, a do tego fenomenalnej kuchni!
Każdy region, zakątek Indii charakteryzuje się inną kuchnią, jednak cały kraj maja swój wspólny mianownik. Wszędzie unosi się zapach curry, uliczne stragany uginają się od kolorowych indyjskich przypraw, świeżych warzyw i owoców. Natomiast co kilka metrów spotkasz budkę lub stragan pełny „smażydeł” lub innych ulicznych indyjskich przekąsek…









Podróż należy zacząć od tradycyjnej potrawy tzw Tali, które w dosłownym tłumaczeniu znaczy – „danie”. Składa się ono z porcji ryżu, ciapaty (lub innego pieczywa np. puri), dalu, curry, warzyw, różnych sosów oraz pikli, chatneya i deseru. W zależności od miejsca, zasobności restauracji oraz regionu Tali wygląda oraz smakuje  inaczej ;)


W poszczególnych postach z zakładki INDIE znajdziecie przepisy wchodzące w skład Tali, tj. ryżu w indyjskim stylu, ciapaty (lub innego pieczywa np. puri), dal, curry warzywne, gulasz warzywny po indyjsku, szpinak smażony z orzechami, różne sosy, pikle, chatney i desery indyjskie.


Tali w restauracji w Mombai'u

Tali gdzieś w  Kerali

Tali w pociągu w drodze z Mombaiu do Waranasi




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…