Przejdź do głównej zawartości

Popołudnie w sosie curry czyli kulinarne wspomnienia z Indii


Ścisk, hałas, nieustanny dźwięk klaksonów i zaczepiających riksiarzy… Ciągła duchota, lepkość, kurz na skórze oraz specyficzny zapach unoszący się na ulicach miasta… Indie kraj absurdu i skrajności, a do tego fenomenalnej kuchni!
Każdy region, zakątek Indii charakteryzuje się inną kuchnią, jednak cały kraj maja swój wspólny mianownik. Wszędzie unosi się zapach curry, uliczne stragany uginają się od kolorowych indyjskich przypraw, świeżych warzyw i owoców. Natomiast co kilka metrów spotkasz budkę lub stragan pełny „smażydeł” lub innych ulicznych indyjskich przekąsek…









Podróż należy zacząć od tradycyjnej potrawy tzw Tali, które w dosłownym tłumaczeniu znaczy – „danie”. Składa się ono z porcji ryżu, ciapaty (lub innego pieczywa np. puri), dalu, curry, warzyw, różnych sosów oraz pikli, chatneya i deseru. W zależności od miejsca, zasobności restauracji oraz regionu Tali wygląda oraz smakuje  inaczej ;)


W poszczególnych postach z zakładki INDIE znajdziecie przepisy wchodzące w skład Tali, tj. ryżu w indyjskim stylu, ciapaty (lub innego pieczywa np. puri), dal, curry warzywne, gulasz warzywny po indyjsku, szpinak smażony z orzechami, różne sosy, pikle, chatney i desery indyjskie.


Tali w restauracji w Mombai'u

Tali gdzieś w  Kerali

Tali w pociągu w drodze z Mombaiu do Waranasi




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …