Przejdź do głównej zawartości

Puri


Puri czyli smażone, „dmuchane” placki z mąki pszennej. Często stosowane jako dodatek dań takich jak do Tali, dalu… w zasadzie do każdej ciepłej potrawy. Puri najczęściej spotykałam w południowej części Indii, natomiast nauczyłam się je przyrządzać na Goa. Najwięcej radości sprawia obserwowanie jak płaskie krążki ciasta puchną i napęczniają się jak baloniki podczas smażenia!


Składniki:
  • 250g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej białej
  • szczypta soli
  • odrobina oleju roślinnego
  • 175 ml ciepłej wody
  • tłuszcz roślinny do smażenia


Przygotowanie:
Do miski wsypać dwa rodzaje mąki, szczyptę soli, odrobinę oliwy oraz wymieszać ręką. Stopniowo dolewać wodę ciągle mieszając. Chętni dla urozmaicenia mogą dodać odrobinę kurkumy lub kminu. Ciasto wyrobić wygniatając rękoma kilka minut. Ciasto powinno być zbliżone do tzw na makaron lub pierogi. Należy uformować wałek i podzielić na małe cząstki. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieńcie placuszki o średnicy około 15cm.
Tłuszcz do smażenia rozgrzewamy w woku lub innym wysokim naczyniu, musi być bardzo gorący. Placuszki wrzucamy delikatnie i smażymy na głębokim tłuszczu. Po kilku sekundach placuszki powinny wypłynąć na powierzchnię i puchnąć, im cieńsze tym bardziej napęcznieją. Odwracamy puri na druga stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę do czasu aż się zarumienią.


Ciepłe puri możemy serwować do różnego rodzaju dań, nie tylko typu indyjskiego. Doskonale nadaje się też jako przekąska podawana z chatney’em lub musem owocowym.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…