Przejdź do głównej zawartości

Puri


Puri czyli smażone, „dmuchane” placki z mąki pszennej. Często stosowane jako dodatek dań takich jak do Tali, dalu… w zasadzie do każdej ciepłej potrawy. Puri najczęściej spotykałam w południowej części Indii, natomiast nauczyłam się je przyrządzać na Goa. Najwięcej radości sprawia obserwowanie jak płaskie krążki ciasta puchną i napęczniają się jak baloniki podczas smażenia!


Składniki:
  • 250g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej białej
  • szczypta soli
  • odrobina oleju roślinnego
  • 175 ml ciepłej wody
  • tłuszcz roślinny do smażenia


Przygotowanie:
Do miski wsypać dwa rodzaje mąki, szczyptę soli, odrobinę oliwy oraz wymieszać ręką. Stopniowo dolewać wodę ciągle mieszając. Chętni dla urozmaicenia mogą dodać odrobinę kurkumy lub kminu. Ciasto wyrobić wygniatając rękoma kilka minut. Ciasto powinno być zbliżone do tzw na makaron lub pierogi. Należy uformować wałek i podzielić na małe cząstki. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieńcie placuszki o średnicy około 15cm.
Tłuszcz do smażenia rozgrzewamy w woku lub innym wysokim naczyniu, musi być bardzo gorący. Placuszki wrzucamy delikatnie i smażymy na głębokim tłuszczu. Po kilku sekundach placuszki powinny wypłynąć na powierzchnię i puchnąć, im cieńsze tym bardziej napęcznieją. Odwracamy puri na druga stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę do czasu aż się zarumienią.


Ciepłe puri możemy serwować do różnego rodzaju dań, nie tylko typu indyjskiego. Doskonale nadaje się też jako przekąska podawana z chatney’em lub musem owocowym.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …