Puri


Puri czyli smażone, „dmuchane” placki z mąki pszennej. Często stosowane jako dodatek dań takich jak do Tali, dalu… w zasadzie do każdej ciepłej potrawy. Puri najczęściej spotykałam w południowej części Indii, natomiast nauczyłam się je przyrządzać na Goa. Najwięcej radości sprawia obserwowanie jak płaskie krążki ciasta puchną i napęczniają się jak baloniki podczas smażenia!


Składniki:
  • 250g mąki pszennej razowej
  • 100g mąki pszennej białej
  • szczypta soli
  • odrobina oleju roślinnego
  • 175 ml ciepłej wody
  • tłuszcz roślinny do smażenia


Przygotowanie:
Do miski wsypać dwa rodzaje mąki, szczyptę soli, odrobinę oliwy oraz wymieszać ręką. Stopniowo dolewać wodę ciągle mieszając. Chętni dla urozmaicenia mogą dodać odrobinę kurkumy lub kminu. Ciasto wyrobić wygniatając rękoma kilka minut. Ciasto powinno być zbliżone do tzw na makaron lub pierogi. Należy uformować wałek i podzielić na małe cząstki. Ciasto rozwałkowujemy na bardzo cieńcie placuszki o średnicy około 15cm.
Tłuszcz do smażenia rozgrzewamy w woku lub innym wysokim naczyniu, musi być bardzo gorący. Placuszki wrzucamy delikatnie i smażymy na głębokim tłuszczu. Po kilku sekundach placuszki powinny wypłynąć na powierzchnię i puchnąć, im cieńsze tym bardziej napęcznieją. Odwracamy puri na druga stronę i smażymy jeszcze przez chwilkę do czasu aż się zarumienią.


Ciepłe puri możemy serwować do różnego rodzaju dań, nie tylko typu indyjskiego. Doskonale nadaje się też jako przekąska podawana z chatney’em lub musem owocowym.



Komentarze

Popularne posty