Lentilkowy pasztet z dyni !





Składniki:

  • dynia ok. 400g
  • lentilki czyli zielona soczewica 2/3 kubka
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler 1/4
  • cebula 1 szt
  • 4 jajka od szczęśliwych kurek
  • olej kokosowy lub masło klarowane- ghee
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • świeżo starty imbir
  • pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • czarna gorczyca 1/2 łyżeczki
  • majeranek 
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka miodu
  • tamari lub sól do smaku 

Przygotowanie:

Soczewice należny namoczyć kilka godzin wcześniej. Cebulę siekamy nożem, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. W garnku o grubym dnie lub woku rozgrzewamy olej lub ghee, wrzucamy imbir i czarną gorczyce. Następnie przyprawy  kurkuma, pieprz cayenne. Powstanie coś na kształt pasty. Wrzucamy cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę. Podsmażamy. Dodajemy utarte warzywa i dusimy w towarzystwie liści laurowych i majeranku. Warzywa powinny puścić sok, ale wskazane jest podlać odrobiną wody, aby nie przywierały do dna garnka. Ponadto soczewica powinna pochłonąć jeszcze trochę wody dlatego nie bójmy się że konsystencja będzie zbyt płynna. Warzywa dusimy kilkanaście minut do czasu aż soczewice lekko zmięknie. 
Na koniec doprawiamy pasztet solą lub tamari, dodajemy również łyżeczkę miodu do złagodzenia aromatu. Gdy smak będzie nam odpowiadał, wyciągamy liście laurowe, dodajemy roztrzepane jajka  i lekko blendujemy masę mikserem. Wylewamy masę pasztetową do foremki (u mnie w kształcie serca plus parę małych foremek na muffiny) i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni, termoobieg. 
Pasztet wyśmienity na kanapkę jak i jako część wegetariańskiego obiadku :) Pysznościowych dyniowych smaczności! 


Komentarze

  1. świetny pasztet, taki pożywny i z dynią! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. barrrrdzo dobre, chyba przejdę na kuchnie wegetariańską

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty