Przejdź do głównej zawartości

Lentilkowy pasztet z dyni !





Składniki:

  • dynia ok. 400g
  • lentilki czyli zielona soczewica 2/3 kubka
  • marchewka 1 szt.
  • pietruszka 1 szt.
  • seler 1/4
  • cebula 1 szt
  • 4 jajka od szczęśliwych kurek
  • olej kokosowy lub masło klarowane- ghee
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • świeżo starty imbir
  • pieprz cayenne 1/4 łyżeczki
  • czarna gorczyca 1/2 łyżeczki
  • majeranek 
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka miodu
  • tamari lub sól do smaku 

Przygotowanie:

Soczewice należny namoczyć kilka godzin wcześniej. Cebulę siekamy nożem, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. W garnku o grubym dnie lub woku rozgrzewamy olej lub ghee, wrzucamy imbir i czarną gorczyce. Następnie przyprawy  kurkuma, pieprz cayenne. Powstanie coś na kształt pasty. Wrzucamy cebulę i podsmażamy. Następnie dodajemy odsączoną soczewicę. Podsmażamy. Dodajemy utarte warzywa i dusimy w towarzystwie liści laurowych i majeranku. Warzywa powinny puścić sok, ale wskazane jest podlać odrobiną wody, aby nie przywierały do dna garnka. Ponadto soczewica powinna pochłonąć jeszcze trochę wody dlatego nie bójmy się że konsystencja będzie zbyt płynna. Warzywa dusimy kilkanaście minut do czasu aż soczewice lekko zmięknie. 
Na koniec doprawiamy pasztet solą lub tamari, dodajemy również łyżeczkę miodu do złagodzenia aromatu. Gdy smak będzie nam odpowiadał, wyciągamy liście laurowe, dodajemy roztrzepane jajka  i lekko blendujemy masę mikserem. Wylewamy masę pasztetową do foremki (u mnie w kształcie serca plus parę małych foremek na muffiny) i pieczemy ok 50 min w temperaturze 180 stopni, termoobieg. 
Pasztet wyśmienity na kanapkę jak i jako część wegetariańskiego obiadku :) Pysznościowych dyniowych smaczności! 


Komentarze

  1. świetny pasztet, taki pożywny i z dynią! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. barrrrdzo dobre, chyba przejdę na kuchnie wegetariańską

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …