Ciasto bananowe!

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich znajomych i przyjaciół, dla których Panna Monika piekła to pysznościowe ciasto bananowe! W szczególności grupy Kursu Jogi Kundalini i TTC Sivanandy!!




Składniki:
  • mąka gryczana - 1 kubek, ok 250g (w wersji glutenowej idealna jest maka pszenna razowa)
  • ksylitol lub inna substancja słodząca - 1/2 lub 3/4 kubka wg preferencji smakowych
  • migdały posiekane - garść
  • olej rzepakowy lub z orzechów laskowych lub winogronowy wg uznania - 1/2 kubka
  • 5-6 dojrzałych bananów
  • 1 czubata łyżka mielonego siemia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia bio 
  • łyżeczka sody oczyszczanej
  • cynamon mielony, kardamon mielony
  • można dodać również kawałki pokruszonej czekolady 
Przygotowanie:
Siemie lniane zalewamy małą ilością wody, czekamy aż napęcznieje. Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy. Dodajemy olej, napęczniałe siemie lniane i rozgniecione w dłoniach banany. W zależności od preferencji możemy zmiksować banany na gładką masę, wówczas ciasto będzie miało posmak bananów. Osobiście wolę rozgnieść banany w dłoniach tak by powstały nierównomierne, zmiażdżone kawałki, wówczas w ciasto jest bogate nie tylko w bananowy smak ale także cząstki bananowe :) Mieszamy masę dłońmi. Ciasto powinno być dość luźne. Jeśli jest zbyt sypkie dodajmy oleju. Wlewamy masę do brytfanki i pieczemy ok 40 min w temperaturze 175 stopni.
Ciasto jest przyjemnie "mokre" i niesamowicie bananowe! Tak samo szybko znika jak i się przygotowuje :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty