Przejdź do głównej zawartości

Ciasto bananowe!

Ze specjalną dedykacją dla wszystkich znajomych i przyjaciół, dla których Panna Monika piekła to pysznościowe ciasto bananowe! W szczególności grupy Kursu Jogi Kundalini i TTC Sivanandy!!




Składniki:
  • mąka gryczana - 1 kubek, ok 250g (w wersji glutenowej idealna jest maka pszenna razowa)
  • ksylitol lub inna substancja słodząca - 1/2 lub 3/4 kubka wg preferencji smakowych
  • migdały posiekane - garść
  • olej rzepakowy lub z orzechów laskowych lub winogronowy wg uznania - 1/2 kubka
  • 5-6 dojrzałych bananów
  • 1 czubata łyżka mielonego siemia lnianego
  • łyżeczka proszku do pieczenia bio 
  • łyżeczka sody oczyszczanej
  • cynamon mielony, kardamon mielony
  • można dodać również kawałki pokruszonej czekolady 
Przygotowanie:
Siemie lniane zalewamy małą ilością wody, czekamy aż napęcznieje. Do miski wsypujemy suche składniki, mieszamy. Dodajemy olej, napęczniałe siemie lniane i rozgniecione w dłoniach banany. W zależności od preferencji możemy zmiksować banany na gładką masę, wówczas ciasto będzie miało posmak bananów. Osobiście wolę rozgnieść banany w dłoniach tak by powstały nierównomierne, zmiażdżone kawałki, wówczas w ciasto jest bogate nie tylko w bananowy smak ale także cząstki bananowe :) Mieszamy masę dłońmi. Ciasto powinno być dość luźne. Jeśli jest zbyt sypkie dodajmy oleju. Wlewamy masę do brytfanki i pieczemy ok 40 min w temperaturze 175 stopni.
Ciasto jest przyjemnie "mokre" i niesamowicie bananowe! Tak samo szybko znika jak i się przygotowuje :)




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…