Zupa dyniowa z mango i nutą kardamonu!

Dynia, faworytka Panny Moniki! Już od września króluje w jej kuchni i tak na przemian, muffiny dyniowe, zupa dyniowa, dynia pieczona, zapiekanki dyniowe, tarty z dynią, pasztety z dynisosy, dynia surowa, pesto dyniowe - wprost dyniowy zawrót głowy :) a poniżej kompozycja tradycyjnej dyni sezonowej z odrobiną egzotyki czyli zupa dyniowa z mango i nutą kardamonu!


Składniki:

  • dynia około 500g 
  • mango 1 szt.
  • kardamon 4 duże nasiona rozbite w moździerzu lub zmielone w młynku
  • pół laski cynamonu
  • olej kokosowy
  • pieprz cayen 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy kardamon cynamon i pieprz cayen. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynie. Dusimy dynię do miękkości od czasu do czasu mieszając. Dynia powinna się rozpaść. Mango obieramy i kroimy w cząstki. Wrzucamy do gara i miksujemy blenderem na jednolity krem. Mmmm wyśmienicie aromatyczna zupa :) idealna na jesienną pluchę!

Komentarze

  1. Wow, zupa dyniowa w takiej wersji musi wybornie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. dodatek mango do kremu z dyni to strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama rozpływałam się jedząc ten krem, uwielbiam takie łączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty