Przejdź do głównej zawartości

Zupa dyniowa z mango i nutą kardamonu!

Dynia, faworytka Panny Moniki! Już od września króluje w jej kuchni i tak na przemian, muffiny dyniowe, zupa dyniowa, dynia pieczona, zapiekanki dyniowe, tarty z dynią, pasztety z dynisosy, dynia surowa, pesto dyniowe - wprost dyniowy zawrót głowy :) a poniżej kompozycja tradycyjnej dyni sezonowej z odrobiną egzotyki czyli zupa dyniowa z mango i nutą kardamonu!


Składniki:

  • dynia około 500g 
  • mango 1 szt.
  • kardamon 4 duże nasiona rozbite w moździerzu lub zmielone w młynku
  • pół laski cynamonu
  • olej kokosowy
  • pieprz cayen 1/4 łyżeczki
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy kardamon cynamon i pieprz cayen. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynie. Dusimy dynię do miękkości od czasu do czasu mieszając. Dynia powinna się rozpaść. Mango obieramy i kroimy w cząstki. Wrzucamy do gara i miksujemy blenderem na jednolity krem. Mmmm wyśmienicie aromatyczna zupa :) idealna na jesienną pluchę!

Komentarze

  1. Wow, zupa dyniowa w takiej wersji musi wybornie smakować!

    OdpowiedzUsuń
  2. dodatek mango do kremu z dyni to strzał w dziesiątkę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama rozpływałam się jedząc ten krem, uwielbiam takie łączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…