Przejdź do głównej zawartości

Kabaczek curry z kiełkami fasolki mung!

Jesienny czas to czas Pana Kabaczka.  Za każdym razem kiedy odwiedzam targ warzywny pękate kabaczyska zielenią się i żółcą na straganach spoglądając w moją stronę. Uwielbiam je, ale ile można jeść leczo!? Dlatego tym razem Pan Kabaczek wystąpi w wydaniu indyjskim!





Składniki:
  • kabaczek duuuuuży
  • tłuszcz  ghee
  • czarna gorczyca 1 łyżeczka
  • chili suszone wg gustu ostrości
  • imbir starty świeży 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • garam masala 1/2 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • kiełki fasolki mung 2 garście (jeśli nie mamy kiełkownicy wystarczy namoczyć fasolkę przez całą noc, a następnie zostawić zwilżoną na talerzu w słonecznym miejscu przez kolejny dzień, fasolka bardzo szybko kiełkuje) 
Przygotowanie:
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku z grubym dnem. Wrzucamy ziarna gorczycy. Przykrywamy garnek. Kiedy ziarna gorczycy przestaną strzelać dodajemy przyprawy w takiej kolejności chili, imbir, kurkuma, curry i garam masala. Mieszamy i uważamy aby przyprawy się nie przypaliły!! Następnie wrzucamy pokrojonego kabaczka i dusimy do miękkości mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą i wrzucamy kiełki fasolki mung. 
Najlepiej podawać z brązowym ryżem lub ulubioną kaszą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…