Kabaczek curry z kiełkami fasolki mung!

Jesienny czas to czas Pana Kabaczka.  Za każdym razem kiedy odwiedzam targ warzywny pękate kabaczyska zielenią się i żółcą na straganach spoglądając w moją stronę. Uwielbiam je, ale ile można jeść leczo!? Dlatego tym razem Pan Kabaczek wystąpi w wydaniu indyjskim!





Składniki:
  • kabaczek duuuuuży
  • tłuszcz  ghee
  • czarna gorczyca 1 łyżeczka
  • chili suszone wg gustu ostrości
  • imbir starty świeży 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • garam masala 1/2 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • kiełki fasolki mung 2 garście (jeśli nie mamy kiełkownicy wystarczy namoczyć fasolkę przez całą noc, a następnie zostawić zwilżoną na talerzu w słonecznym miejscu przez kolejny dzień, fasolka bardzo szybko kiełkuje) 
Przygotowanie:
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku z grubym dnem. Wrzucamy ziarna gorczycy. Przykrywamy garnek. Kiedy ziarna gorczycy przestaną strzelać dodajemy przyprawy w takiej kolejności chili, imbir, kurkuma, curry i garam masala. Mieszamy i uważamy aby przyprawy się nie przypaliły!! Następnie wrzucamy pokrojonego kabaczka i dusimy do miękkości mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą i wrzucamy kiełki fasolki mung. 
Najlepiej podawać z brązowym ryżem lub ulubioną kaszą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty