Przejdź do głównej zawartości

Kabaczek curry z kiełkami fasolki mung!

Jesienny czas to czas Pana Kabaczka.  Za każdym razem kiedy odwiedzam targ warzywny pękate kabaczyska zielenią się i żółcą na straganach spoglądając w moją stronę. Uwielbiam je, ale ile można jeść leczo!? Dlatego tym razem Pan Kabaczek wystąpi w wydaniu indyjskim!





Składniki:
  • kabaczek duuuuuży
  • tłuszcz  ghee
  • czarna gorczyca 1 łyżeczka
  • chili suszone wg gustu ostrości
  • imbir starty świeży 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • garam masala 1/2 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • szczypta soli
  • kiełki fasolki mung 2 garście (jeśli nie mamy kiełkownicy wystarczy namoczyć fasolkę przez całą noc, a następnie zostawić zwilżoną na talerzu w słonecznym miejscu przez kolejny dzień, fasolka bardzo szybko kiełkuje) 
Przygotowanie:
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku z grubym dnem. Wrzucamy ziarna gorczycy. Przykrywamy garnek. Kiedy ziarna gorczycy przestaną strzelać dodajemy przyprawy w takiej kolejności chili, imbir, kurkuma, curry i garam masala. Mieszamy i uważamy aby przyprawy się nie przypaliły!! Następnie wrzucamy pokrojonego kabaczka i dusimy do miękkości mieszając od czasu do czasu. Na koniec doprawiamy solą i wrzucamy kiełki fasolki mung. 
Najlepiej podawać z brązowym ryżem lub ulubioną kaszą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …