Przejdź do głównej zawartości

Kawowe babeczki z żurawiną





Składniki:

  • mąka gryczana i jaglana łącznie 3/4 kubka 
  • łyżka mielonego siemia lnianego
  • łyżeczka mielonej kawy (broń BOŻE rozpuszczalniej!!)
  • łyżka karobu
  • 2 lub 3 łyżki melasy karobowej wg gustów słodkościowo-smakowych, można zastąpić ksylitolem
  • 100ml oleju
  • 70ml kawy espresso 
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej 
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki (kawę  warto zmielić z kardamonem i cynamonem). Parzymy espresso. Dodajemy mokre składniki. Banany rozgniatamy w dłoniach. Ciasto wystarczy dobrze wymieszać łyżką. Wylewamy do foremek i pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni.
Błyskawiczne muffiny kawowe z żurawiną, robi się tak samo szybko jak kawę wg 5 przemian :)





Karob naturalnie można zastąpić kakao, ale dlaczego jednak nie??

... ponieważ karob to źródło minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu) oraz witamin (B1, B2, B3, E). Wspomaga pracę całego organizmu, m.in.:
  • poprawia trawienie (można stosować przy zaburzeniach jelitowych takich jak refluks),jest pomocny w profilaktyce astmy,pomaga w walce z różnego rodzaju alergiami,
  • nie zawiera kofeiny, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, (w wypadku babeczek kawowych kofeina się równoważy :)
  • wspomaga naturalną odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym,
  • jest pomocny w kuracji antygrypowej,
  • działa przeciwkaszlowo,
  • nie zawiera cukru, dzięki temu mogą go stosować cukrzycy,
  • melasę i karob można podawać dzieciom od pierwszego roku życia.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …