Kawowe babeczki z żurawiną





Składniki:

  • mąka gryczana i jaglana łącznie 3/4 kubka 
  • łyżka mielonego siemia lnianego
  • łyżeczka mielonej kawy (broń BOŻE rozpuszczalniej!!)
  • łyżka karobu
  • 2 lub 3 łyżki melasy karobowej wg gustów słodkościowo-smakowych, można zastąpić ksylitolem
  • 100ml oleju
  • 70ml kawy espresso 
  • garść suszonej żurawiny
  • 3 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej 
Przygotowanie:
W dużej misce łączymy ze sobą suche składniki (kawę  warto zmielić z kardamonem i cynamonem). Parzymy espresso. Dodajemy mokre składniki. Banany rozgniatamy w dłoniach. Ciasto wystarczy dobrze wymieszać łyżką. Wylewamy do foremek i pieczemy około 25 min w temperaturze 175 stopni.
Błyskawiczne muffiny kawowe z żurawiną, robi się tak samo szybko jak kawę wg 5 przemian :)





Karob naturalnie można zastąpić kakao, ale dlaczego jednak nie??

... ponieważ karob to źródło minerałów (magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu) oraz witamin (B1, B2, B3, E). Wspomaga pracę całego organizmu, m.in.:
  • poprawia trawienie (można stosować przy zaburzeniach jelitowych takich jak refluks),jest pomocny w profilaktyce astmy,pomaga w walce z różnego rodzaju alergiami,
  • nie zawiera kofeiny, dzięki czemu pomaga obniżyć ciśnienie krwi, (w wypadku babeczek kawowych kofeina się równoważy :)
  • wspomaga naturalną odporność organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym,
  • jest pomocny w kuracji antygrypowej,
  • działa przeciwkaszlowo,
  • nie zawiera cukru, dzięki temu mogą go stosować cukrzycy,
  • melasę i karob można podawać dzieciom od pierwszego roku życia.

Komentarze

Popularne posty