Chlebek gryczany - ekspresowy

Chyba najprostszy chlebek na świecie :) ekspresowy w przygotowaniu, natomiast czas pieczenie niezmienny. Cierpliwość? raczej przyjemność, bo cóż to za cudowność móc się krzątać rano w towarzystwie aromatycznego zapachu pieczonego chleba... Chlebek najlepiej  jeść zaraz po upieczeniu, świeży i chrupiący. Poza tym jest tak pyszny, że i tak nic nie zostaje na później :)




Składniki:

  • mąka gryczana 140 g
  • woda 150 ml
  • sól, ulubione przyprawy (w tej wersji kurkuma, czosnek niedźwiedzi i kozieradka)
  • ulubione ziarna do posypania

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z woda, solą i przyprawami za pomocą miksera. Chwilę miksujemy by ciasto dobrze się wyrobiło. Wylewamy do foremki tzw keksówki o wymiarach 10 x 24 metalowej lub sylikonowej. W przypadku metalowej można wyłożyć foremkę papierem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy 50 min, grzałka góra + dół bez termoobiegu w 200 stopniach. Foremkę przykrywamy folią aluminiową aby chlebek nam nie wysechł. Można 5 min przed wyciągnięciem ściągnąć folię by się nieco zarumienił. 
Chlebek nie wyrasta, ma grubość 1,5 - 2 cm wystarczy przekroić go wzdłuż i wszerz, wówczas powstają 4  kromki idealne na śniadanie we dwoje :) najcudowniejsze w chlebku jest to, że nie trzeba czekać aż wystygnie można go konsumować od razu. miłego dnia!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty