Przejdź do głównej zawartości

Chlebek gryczany - ekspresowy

Chyba najprostszy chlebek na świecie :) ekspresowy w przygotowaniu, natomiast czas pieczenie niezmienny. Cierpliwość? raczej przyjemność, bo cóż to za cudowność móc się krzątać rano w towarzystwie aromatycznego zapachu pieczonego chleba... Chlebek najlepiej  jeść zaraz po upieczeniu, świeży i chrupiący. Poza tym jest tak pyszny, że i tak nic nie zostaje na później :)




Składniki:

  • mąka gryczana 140 g
  • woda 150 ml
  • sól, ulubione przyprawy (w tej wersji kurkuma, czosnek niedźwiedzi i kozieradka)
  • ulubione ziarna do posypania

Przygotowanie:
Mąkę łączymy z woda, solą i przyprawami za pomocą miksera. Chwilę miksujemy by ciasto dobrze się wyrobiło. Wylewamy do foremki tzw keksówki o wymiarach 10 x 24 metalowej lub sylikonowej. W przypadku metalowej można wyłożyć foremkę papierem, ale nie jest to konieczne. Pieczemy 50 min, grzałka góra + dół bez termoobiegu w 200 stopniach. Foremkę przykrywamy folią aluminiową aby chlebek nam nie wysechł. Można 5 min przed wyciągnięciem ściągnąć folię by się nieco zarumienił. 
Chlebek nie wyrasta, ma grubość 1,5 - 2 cm wystarczy przekroić go wzdłuż i wszerz, wówczas powstają 4  kromki idealne na śniadanie we dwoje :) najcudowniejsze w chlebku jest to, że nie trzeba czekać aż wystygnie można go konsumować od razu. miłego dnia!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …