Przejdź do głównej zawartości

Dyniowa Fanaberia czyli wegańska tarta dyniowa z rozmarynem





Pannie Monice dało się jeszcze złapać kawałek dyni. Zaowocowało a raczej zawarzywiło to pysznościową tartą dyniową.
...odrobina świeżego rozmarynu dodaje deserowi wyrazisty smak. Kolor, smak, konsystencja dealne na aktualną porę... 




Składniki:

  • dynia około 400-500g 
  • 2 opakowania tofu po 180g
  • daktyle i żurawina łącznie 200g
  • migdały lub orzechy brazylijskie łącznie 200g
  • świeży rozmaryn 1 gałązka
  • agar lub inna substancja żelująca
  • syrop z daktyli 1 łyżka
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:
Dynie obieramy ze skóry i wydrążamy miąższ z pestkami. Pieczemy w piekarniku (temp. 180 stopni, około 20 min, do miękkości). Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy spód do ciasta.  Bakalie i orzechy miksujemy w blenderze.  Masę układamy na spód ceramicznej lub najlepiej metalowej formy z otwieranymi bokami.

Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy dynia przestygnie za pomocą blendera łączymy ją z tofu  oraz agarem (ilość wg instrukcji na opakowaniu). Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn. Można dodać również odrobinę soku cytryny. 

Zdrowe i sycące ciasto nawet dla bardzo wyrafinowanego podniebienia... 

Komentarze

  1. Wygląda rewelacyjnie, z rozmarynem musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…