Dyniowa Fanaberia czyli wegańska tarta dyniowa z rozmarynem





Pannie Monice dało się jeszcze złapać kawałek dyni. Zaowocowało a raczej zawarzywiło to pysznościową tartą dyniową.
...odrobina świeżego rozmarynu dodaje deserowi wyrazisty smak. Kolor, smak, konsystencja dealne na aktualną porę... 




Składniki:

  • dynia około 400-500g 
  • 2 opakowania tofu po 180g
  • daktyle i żurawina łącznie 200g
  • migdały lub orzechy brazylijskie łącznie 200g
  • świeży rozmaryn 1 gałązka
  • agar lub inna substancja żelująca
  • syrop z daktyli 1 łyżka
  • opcjonalnie sok z cytryny

Przygotowanie:
Dynie obieramy ze skóry i wydrążamy miąższ z pestkami. Pieczemy w piekarniku (temp. 180 stopni, około 20 min, do miękkości). Odstawiamy do przestygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy spód do ciasta.  Bakalie i orzechy miksujemy w blenderze.  Masę układamy na spód ceramicznej lub najlepiej metalowej formy z otwieranymi bokami.

Tofu ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gdy dynia przestygnie za pomocą blendera łączymy ją z tofu  oraz agarem (ilość wg instrukcji na opakowaniu). Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn. Można dodać również odrobinę soku cytryny. 

Zdrowe i sycące ciasto nawet dla bardzo wyrafinowanego podniebienia... 

Komentarze

  1. Wygląda rewelacyjnie, z rozmarynem musiała smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty