Klasyczna ogórkowa

Zimnica już się zaczęła, czas na kiszonki! Z mmmmiłości do klasyków tym razem Panna Monika proponuje zupę ogórkową gotowaną wg pięciu przemian. Biorąc pod uwagę jesienny czas Panna Monika zadbała by nie tylko smakowała, ale zdrowo rozgrzewała!




Składniki, wg Pięciu Przemian (w kolejności dodawania do potrawy) oraz Przygotowanie: 

O- gorąca woda ok 1l - 1,5l; 1/3 łyżeczki kurkumy, olej roślinne lub inny tłuszcz
Z- marchwe 3 szt., pietruszka 2 szt., cząsta pora, ćwiartka selera, ziemkiaki 3-4 szt. (ziemikai obrać i pokroić w dużą kostkę natomiast pozostałe warzywa obrac i gotowac w całości)
M- liść laurowy 3 szt.; ziele angielskie 4 szt.; szczypta pieprzu cayenne
W- sól
Na tym etapie wyciągamy warzywa (prucz ziemniakó) z powstałego bulionu, można pokroić jedną marchewke, pietrusze i powtórnie wrzucic do zupy. 
D- okórki kiszone 4-5 dużych (starte na tarce), sok z ogórków (sok należny wlewać stopniowo, wg preferencji kwaśnego smaku)

Komentarze

Popularne posty