Przejdź do głównej zawartości

Masala Narial Sabdżi

  Dwoistość i dążenie do harmonii... Każdy aspekt rzeczywistości zawiera w swoje Yin i Yangdobro i zło, każda szczęśliwość niesie w sobie odrobinę rozpaczy, każde kłamstwo ma w sobie ziarenko prawdy, w każdej brzydocie zawiera się piękno.
  Podobnie jak Yin i Yang w naturze wszystko ma swoje przeciwieństwo, jednak nigdy całkowite, a jedynie względne. Żadna rzecz nie jest nigdy w pełni yin ani całkowicie yang. Każde z nich zawiera w sobie pierwiastek swojego przeciwieństwa. Jedno nie może istnieć bez drugiego, tak jak dzień nie może istnieć bez nocy, światło bez ciemności, czy śmierć bez życia. 

   



...niesamowite gdy na pozór prosty wybór rodzaju ryżu skłania mnie do górnolotnych przemyśleń dotyczących naszego i istnienia oraz otaczającej nas rzeczywistości... to się nazywa piękno codzienności! :) Na obiad natomiast serwuję słodko-ostrą potrawę Masala Narial Sabdżi przyrządzone na południowo indyjski sposób (w dosłownym tłumaczeniu Masa znaczy mieszanka przypraw, Narial kokos, Sabdżi potrawka z warzyw).




Składniki:
  • ulubione warzywa u mnie  aktualnie papryka czerwona 1 szt. I brokuł ok. 500g
  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • olej kokosowy  tłoczony na zimno 5 łyżek
  • wiórki kokosowe lub mąka kokosowa ekologiczna 3-4 łyżki łyżeczka czarnej gorczycy
  • starty świeży imbir 2 cm
  • szczypta kurkumy
  • curry 1 łyżeczka
  • czerwona pasta curry 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne 1/3 łyżeczki lub papryczki chili
  • laska cynamonu
  • opcjonalnie biały sezam 2 łyżki

Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie lub woku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy gorczyce, przykrywamy pokrywką, gorczyca będzie strzelać! Opcjonalnie dodajemy również sezam. Następnie wrzucamy przyprawy, curry, chili, kurkumę, cynamon i imbir. Mieszamy. Dodajemy pokrojone w cząstki warzywa, w pierwszej kolejności paprykę, gdy się zeszkli – brokuł. Cięgle mieszamy by warzywa się nie przypaliły, jeśli to konieczne można dodać odrobinę oleju kokosowego. Warzywa powinny nabrać wyrazistego koloru i zmięknąć. Dodajemy mleczko kokosowe, oraz podlewamy odrobiną wody. Nastał czas na pastę curry, zamieszanie i w kolejności kilka łyżek zmielonych wiórków kokosowych. Proponuję również w zastępstwie użyć mąki kokosowej ekologicznej ponieważ jej konsystencja przypomina lekko zmielone wiórki kokosowe, można po prostu rozdrobnić bardziej wiórki kokosowe i będzie ten sam efekt. Na koniec doprawiamy szczyptą soli lub łyżeczka sosu Tamari. Sabdżi gotowe, kruche warzywa w słodko ostrym sosie! Zwolennikom miękkich warzyw proponuję poddusić warzywa jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.


Sabdżi najlepiej smakuje z ryżem basmati gdyż jest bardzo delikatny, w mojej wersji występuje ryż naturalny wraz z czarnym ryżem, który wyśmienicie pasuje do słodkawych potraw. Smaczności! 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…