Pomarańczowa marmolada z rozmarynem





Składniki na 1 słoiczek marmolady:

  • 1 kg pomarańczy (ok 4 szt.)
  • ksylitol 1 łyżka (lub cukier trzcinowy dla tych którym cukier nie przeszkadza)
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu


Przygotowanie:
Pomarańcza dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.  Scieramy na małej tarce skórkę z 2 pomarańczy. Wszystkie owoce obieramy ze skóry i filetujemy nożem tak, aby został sam miąższ bez białej skórki. Całość podsmażamy w garnku przez kilkanaście minut z ksylitolem lub cukrem trzcinowym. W zależności od słodkości owocu oraz własnych preferencji smakowych można dodać jeszcze 1 łyżkę słodziku lub odrobinę soku z cytryny. Owoce pomarańczy mają dużo soku więc nie należy dolewać wody do smażenia, wówczas konsystencja będzie gęstsza. Na koniec dodajemy posiekany rozmaryn. Wyśmienicie smakuję z chrupiącym chlebkiem lub jako dodatek do herbaty...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty