Składniki:
- marchew 2-3 szt.
- ziemniaki 3-4 szt.
- cieciorka 300 g (należy namoczyć 12 godz wcześniej)
- pęczek kolendry świeżej (w zastępstwie może być pietruszka)
- kolendra ziarna 1 łyżeczka
- kmin indyjski 1 i 1/2 łyżeczki
- gorczyca czarna 1 łyżeczka
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- imbir świeży ok 1 cm
- pieprz cayenne lub papryczka chili 1/2
- olej kokosowy lub ghee
Przygotowanie:
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku, wrzucamy kmin indyjski i gorczyce. Przykrywamy aby gorczyca nie wyskoczyła. Dodajemy imbir, papryczkę chili, mieszamy oraz dodajemy pozostałe przyprawi. Powstaje lekka pasta. Do garnka dorzucamy namoczoną wcześniej cieciorkę, mieszamy kilka minut. W międzyczasie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Jeżeli warzywa zaczną przywierać do dna, należy dodać odrobinę więcej tłuszczu i zmniejszyć ogień... Całość zalewamy wodą do poziomu warzyw. Dusimy około 25 min do miękkości cieciorki. Do uzyskania lekko gęste konsystencji możemy dodać 2-3 łyżki mąki z cieciorki lub porostu odrobinę zmiksować nasze sabdżi. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Podajemy z ryżem i kwaśnym jogurtem lub kefirem.
Rewelacyjna propozycja ;)
OdpowiedzUsuńMusi być szalenie aromatyczna ta potrawka :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam te przyprawy, dlatego też często przyrządzam sobie podobne dania :)
OdpowiedzUsuńlubię takie obiady, za każdym razem ten smak przypomina mi moje podróże do Indii :)
OdpowiedzUsuńLubię takie aromatyczne i rozgrzewające dania, na tę temperaturę za oknem jak znalazł.
OdpowiedzUsuń