Przejdź do głównej zawartości

Sabdżi czyli indyjska potrawka z warzyw




Składniki:
  • marchew 2-3 szt.
  • ziemniaki 3-4 szt.
  • cieciorka 300 g (należy namoczyć 12 godz wcześniej)
  • pęczek kolendry świeżej (w zastępstwie może być pietruszka)
  • kolendra ziarna 1 łyżeczka
  • kmin indyjski 1 i 1/2 łyżeczki
  • gorczyca czarna 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • imbir świeży ok 1 cm
  • pieprz cayenne lub papryczka chili 1/2
  • olej kokosowy lub ghee



Przygotowanie:
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku, wrzucamy kmin indyjski i gorczyce. Przykrywamy aby gorczyca nie wyskoczyła. Dodajemy imbir, papryczkę chili, mieszamy oraz dodajemy pozostałe przyprawi. Powstaje lekka pasta. Do garnka dorzucamy namoczoną wcześniej cieciorkę, mieszamy kilka minut. W międzyczasie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Jeżeli warzywa zaczną przywierać do dna, należy dodać odrobinę więcej tłuszczu i zmniejszyć ogień... Całość zalewamy wodą do poziomu warzyw. Dusimy około 25 min do miękkości cieciorki. Do uzyskania lekko gęste konsystencji możemy dodać 2-3 łyżki mąki z cieciorki lub porostu odrobinę zmiksować nasze sabdżi. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Podajemy z ryżem i kwaśnym jogurtem lub kefirem. 




Komentarze

  1. Musi być szalenie aromatyczna ta potrawka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te przyprawy, dlatego też często przyrządzam sobie podobne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie obiady, za każdym razem ten smak przypomina mi moje podróże do Indii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie aromatyczne i rozgrzewające dania, na tę temperaturę za oknem jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …