Sabdżi czyli indyjska potrawka z warzyw




Składniki:
  • marchew 2-3 szt.
  • ziemniaki 3-4 szt.
  • cieciorka 300 g (należy namoczyć 12 godz wcześniej)
  • pęczek kolendry świeżej (w zastępstwie może być pietruszka)
  • kolendra ziarna 1 łyżeczka
  • kmin indyjski 1 i 1/2 łyżeczki
  • gorczyca czarna 1 łyżeczka
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • imbir świeży ok 1 cm
  • pieprz cayenne lub papryczka chili 1/2
  • olej kokosowy lub ghee



Przygotowanie:
Rozgrzewamy tłuszcz w garnku, wrzucamy kmin indyjski i gorczyce. Przykrywamy aby gorczyca nie wyskoczyła. Dodajemy imbir, papryczkę chili, mieszamy oraz dodajemy pozostałe przyprawi. Powstaje lekka pasta. Do garnka dorzucamy namoczoną wcześniej cieciorkę, mieszamy kilka minut. W międzyczasie wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa. Jeżeli warzywa zaczną przywierać do dna, należy dodać odrobinę więcej tłuszczu i zmniejszyć ogień... Całość zalewamy wodą do poziomu warzyw. Dusimy około 25 min do miękkości cieciorki. Do uzyskania lekko gęste konsystencji możemy dodać 2-3 łyżki mąki z cieciorki lub porostu odrobinę zmiksować nasze sabdżi. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą kolendrę. Podajemy z ryżem i kwaśnym jogurtem lub kefirem. 




Komentarze

  1. Musi być szalenie aromatyczna ta potrawka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam te przyprawy, dlatego też często przyrządzam sobie podobne dania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie obiady, za każdym razem ten smak przypomina mi moje podróże do Indii :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie aromatyczne i rozgrzewające dania, na tę temperaturę za oknem jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty