Przejdź do głównej zawartości

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy





Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)




Składniki na 2 porcje budyniu karobowego:
  • 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub inne
  • łyżka karobu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie  syrop z daktyli 


Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego:
  • 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub inne
  • laska wanilii
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie syrop z daktyli


Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...



Przygotowanie:
Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionka wanilii (rozcinamy ostrym nożem laskę wanilii oraz wydrążamy środek, ściągając waniliowe drobinki z wnętrza laski waniliowej) w zależności na jaki rodzaj budyniu się zdecydujemy. Opcjonalnie do budyniu karobowego możemy dodać jeszcze szczyptę cynamonu lub kardamonu. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki z mąki. Następnie zawartość kubka wlewamy do bardzo ciepłego mleka i mieszamy na wolnym ogniu do czasu, aż zgęstnieje... Możemy dodać jeszcze odrobinę syropu z daktyli lub ksylitolu, to rada dla zwolenników bardzo słodkich deserów. Pamiętajcie jednak, że jeśli kupujecie mleko roślinne w kartonie, jest ono już lekko słodkie dlatego polecam w pierwszej kolejności spróbować powstały budyń, a dopiero późnej go dosładzać. Rozlewamy do salaterek, budyń gotowy. Budyń wegański najlepiej smakuje z ulubionymi dodatkami takimi jak  świeże lub mrożone maliny, domowy sok z malin lub żurawiny, lody, czekolada deserowa...
Z własnego doświadczenia polecam zrobić 2 rodzaje budyniu, idealnie zostaje zużyty 1 karton mleka roślinnego, i tak dla 2 osób powstają: jedna porcja dwóch rodzai budyniów na ciepło plus jedna porcja 2 rodzai budyniu na zimno :)









Komentarze

  1. Czy taki budyń waniliowy nada się jako dodatek do drożdżówek? Mam syna alergika i szukam czegoś na zastępstwo budyniu ze zwykłym krowim mlekiem.. Pozdrawiam, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. naturalnie, mleko roślinne idealnie zastępuje mleko krowie. W porównaniu do mleka krowiego nie jest tłuste dlatego np w przypadku budyniu należny dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej by był bardziej gęsty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się zajadam karobowym na mleku sojowym waniliowym - pyszota smakuje jak prawdziwy budyń czekoladowy ! Już nigdy nie kupię żadnego budyniu w proszku :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…