Przejdź do głównej zawartości

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy





Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)




Składniki na 2 porcje budyniu karobowego:
  • 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub inne
  • łyżka karobu
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie  syrop z daktyli 


Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego:
  • 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub inne
  • laska wanilii
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie syrop z daktyli


Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...



Przygotowanie:
Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionka wanilii (rozcinamy ostrym nożem laskę wanilii oraz wydrążamy środek, ściągając waniliowe drobinki z wnętrza laski waniliowej) w zależności na jaki rodzaj budyniu się zdecydujemy. Opcjonalnie do budyniu karobowego możemy dodać jeszcze szczyptę cynamonu lub kardamonu. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki z mąki. Następnie zawartość kubka wlewamy do bardzo ciepłego mleka i mieszamy na wolnym ogniu do czasu, aż zgęstnieje... Możemy dodać jeszcze odrobinę syropu z daktyli lub ksylitolu, to rada dla zwolenników bardzo słodkich deserów. Pamiętajcie jednak, że jeśli kupujecie mleko roślinne w kartonie, jest ono już lekko słodkie dlatego polecam w pierwszej kolejności spróbować powstały budyń, a dopiero późnej go dosładzać. Rozlewamy do salaterek, budyń gotowy. Budyń wegański najlepiej smakuje z ulubionymi dodatkami takimi jak  świeże lub mrożone maliny, domowy sok z malin lub żurawiny, lody, czekolada deserowa...
Z własnego doświadczenia polecam zrobić 2 rodzaje budyniu, idealnie zostaje zużyty 1 karton mleka roślinnego, i tak dla 2 osób powstają: jedna porcja dwóch rodzai budyniów na ciepło plus jedna porcja 2 rodzai budyniu na zimno :)









Komentarze

  1. Czy taki budyń waniliowy nada się jako dodatek do drożdżówek? Mam syna alergika i szukam czegoś na zastępstwo budyniu ze zwykłym krowim mlekiem.. Pozdrawiam, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. naturalnie, mleko roślinne idealnie zastępuje mleko krowie. W porównaniu do mleka krowiego nie jest tłuste dlatego np w przypadku budyniu należny dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej by był bardziej gęsty.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie się zajadam karobowym na mleku sojowym waniliowym - pyszota smakuje jak prawdziwy budyń czekoladowy ! Już nigdy nie kupię żadnego budyniu w proszku :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ze względów etycznych ograniczam stosowanie mleka krowiego. Niestety na mleku roślinnym budyń jest gorzkawy. Ostatnio zrobiłam z czekoladowego mleka ryżowego. Po dosłodzeniu jest ok ale niestety tylko ok.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …