Przejdź do głównej zawartości

Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
  

Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.




Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to czy jesz w restauracji czy gościsz w górskiej wiosce.



Poniżej przepis na tradycyjny placek z gruzińskim serem. Jedliśmy go na śniadanie, obiad i kolacje, zagryzając dodatkowo serem i pomidorem, popijając wyżej wspomniana czaczą lub koniaczkiem Papy :)

Składniki na ciasto:  
  • mąka pszenna 1 kg
  • świeże drożdże          20g
  • woda lub mleko         ok. ¾ - 1 l
  • sól
  • olej 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka
Składniki na farsz:
  • ser podpuszkowy młody lub bundz, mozzarella wymieszana z bryndzą lub fetą, ser solankowy - zależny od indywidualnych preferencji oraz dostępności serów, proporcje nadzienia do ciasta 1:1 lub troszkę więcej sera
  • pieprz, przyprawy do smaku

Przygotowanie: 
Ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy pozostałe składniki (płyn powinien być ciepły, w temp ok. 30 stopni C), wyrobiamy sprężyste ciasto. Jeśli będzie za rzadkie podsypujemy mąką, jeżeli za twarde dolewamy trochę płynu. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy zwiększy dwukrotnie swoją objętość ponownie je wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Następnie należy przygotować farsz: sery pokruszyć lub zetrzeć, wymieszać z jajkiem. Jeśli trzeba, posolić do smaku.
Ciasto podzielimy na 4 kule. Formujemy 4 kule z farszu. Należy rozwałkować kule ciasta na placki o grubości ok. 1,5 cm. Na każdym placku kładziemy kulę z sera, zawijamy ciasto dookoła jak sakiewkę i zlepiamy zamykając ser w środku. W trakcie formowania chaczapuri sypiemy stolnicę i ręce mąką, żeby ciasto się nie kleiło. Utworzone kule z ciasta z serem należy rozwałkować na placki. Pieczemy w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę Ok 200 stopni, najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru. Chaczapuri można też smażyć na patelni przewracając raz w trakcie smażenia.
Po wyjęciu z pieca posmarować szczodrze masłem. Podawać pokrojone jak pizza.







Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)