Przejdź do głównej zawartości

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 



Składniki na ciasto:       

  • mąka pszenna 1 kg
  • świeże drożdże          20g
  • woda lub mleko         ok. ¾ - 1 l
  • sól
  • olej 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka



Przygotowanie:
Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)




Komentarze

  1. Muszę koniecznie wypróbować, już kilka przymiarek robiłam, ale chyba wreszcie się skuszę! Niestety nie mam pieca:( W kominku to M. mi nie pozwoli:) Myślisz że w piekarniku uda się? Jeśli tak to na jaka nastawić temperaturę i mniej więcej ile piec? Daria z http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ja piekłam w piekarniku, nie jest taki pyszny jak z pieca ale cóż, aktualnie mieszkam w Polsce na dodatek w mieszkaniu i niestety pieca brak, ale to nic :)
    Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę Ok 200 stopni, najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika, czy to ostatnie zdjęcie jest z Waszego wyjazdu do Gruzji ??? BAJKA !!! Czemu jeszcze nie pokazaliście nam zdjęć? FOCH !

    OdpowiedzUsuń
  4. :) tak dokładnie... cóż w takim razie jestem zobowiązana do seansu zdjęciowego przy zakąszaniu chaczapuri (czyli gruzińskiego chleba z serem)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja pronuje smazyc na oleju oczywiscie po kikja sekund, nie trzeba kombinowac z piekarnikiem i piecem, Tak mnie nauczyl hindus z poludnia indii.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …