Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 



Składniki na ciasto:       

  • mąka pszenna 1 kg
  • świeże drożdże          20g
  • woda lub mleko         ok. ¾ - 1 l
  • sól
  • olej 2 łyżki
  • cukier 1 łyżeczka



Przygotowanie:
Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)




Komentarze

  1. Muszę koniecznie wypróbować, już kilka przymiarek robiłam, ale chyba wreszcie się skuszę! Niestety nie mam pieca:( W kominku to M. mi nie pozwoli:) Myślisz że w piekarniku uda się? Jeśli tak to na jaka nastawić temperaturę i mniej więcej ile piec? Daria z http://magicznakuchniadarii.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ja piekłam w piekarniku, nie jest taki pyszny jak z pieca ale cóż, aktualnie mieszkam w Polsce na dodatek w mieszkaniu i niestety pieca brak, ale to nic :)
    Piecz w piekarniku nastawionym na maksymalna temperaturę Ok 200 stopni, najlepiej na blaszkach do pizzy, aż placki nabiorą złotego koloru.

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika, czy to ostatnie zdjęcie jest z Waszego wyjazdu do Gruzji ??? BAJKA !!! Czemu jeszcze nie pokazaliście nam zdjęć? FOCH !

    OdpowiedzUsuń
  4. :) tak dokładnie... cóż w takim razie jestem zobowiązana do seansu zdjęciowego przy zakąszaniu chaczapuri (czyli gruzińskiego chleba z serem)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja pronuje smazyc na oleju oczywiscie po kikja sekund, nie trzeba kombinowac z piekarnikiem i piecem, Tak mnie nauczyl hindus z poludnia indii.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty