Przejdź do głównej zawartości

Lobio gruzińska zupa z czerwonej fasoli

Lobio w języku gruzińskim oznacza fasola, i tak wszystkie potrawy z nią związane nazywają się „lobio” lub lobio-podobne. Przykładem może być zupa lub występująca też w wersji nieco gęstszej jako pasta z fasoli. Wyżej wymienioną może posłużyć również jako nadzienie do placka- ciasta drożdżowego (na podobieństwo chaczapuri) wówczas widnieje pod nazwą „lobiani”. Wariancji jest sporo, zależy od inwencji twórczej kucharki oraz zasobności zaplecza kuchennego a raczej ogrodowego!




Składniki:
  • 250g czerwonej fasoli namoczonej przez noc
  • marchewka
  • pietruszka korzeń i nać
  • cebula
  • tłuszcz roślinny lub ghee
  • ocet winny jabłkowy 2 łyżki (w Gruzji stosowany jest sok z kwaśnych winogron lub granatów)

Składniki na zaprawkę czosnkowo- orzechową:
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chili
  • orzechy włoskie
  • sól płaska łyżeczka
  • cząber, pieprz czarny
  • zielenina: natka pietruszki, kolendry lub selera




Przygotowanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy, w garnku o grubym dnie, na dużej ilości tłuszczu. Marchew i pietruszkę kroimy w drobne cząstki. Wrzucamy razem z fasolą. Podsmażamy. Zalewamy około 1l wody, tak by woda przykryła warzywa, nie więcej. Zupa powinna być bardzo gęsta. W międzyczasie przygotowujemy zaprawkę czosnkowo orzechową. W moździerzu rozgniatamy wszystkie składniki bardzo dokładnie, powstanie nam gęsta pasta, bardzo słona i bardzo ostra! Dodajemy ją do zupy. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, tak długo, aż fasola zacznie się delikatnie rozpadać. Zupę możemy zmiksować lekko blenderem, aby powstał pół krem lub cierpliwie czekać, aż fasola całkowicie się rozpadnie.

Podajemy ze świeżą zieleniną, do wyboru natka pietruszki lub kolendry. Pożywna i treściwa zupa w Gruzji jedzona z białym drożdżowym chlebem. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …