Lobio gruzińska zupa z czerwonej fasoli

Lobio w języku gruzińskim oznacza fasola, i tak wszystkie potrawy z nią związane nazywają się „lobio” lub lobio-podobne. Przykładem może być zupa lub występująca też w wersji nieco gęstszej jako pasta z fasoli. Wyżej wymienioną może posłużyć również jako nadzienie do placka- ciasta drożdżowego (na podobieństwo chaczapuri) wówczas widnieje pod nazwą „lobiani”. Wariancji jest sporo, zależy od inwencji twórczej kucharki oraz zasobności zaplecza kuchennego a raczej ogrodowego!




Składniki:
  • 250g czerwonej fasoli namoczonej przez noc
  • marchewka
  • pietruszka korzeń i nać
  • cebula
  • tłuszcz roślinny lub ghee
  • ocet winny jabłkowy 2 łyżki (w Gruzji stosowany jest sok z kwaśnych winogron lub granatów)

Składniki na zaprawkę czosnkowo- orzechową:
  • czosnek 2 ząbki
  • papryczka chili
  • orzechy włoskie
  • sól płaska łyżeczka
  • cząber, pieprz czarny
  • zielenina: natka pietruszki, kolendry lub selera




Przygotowanie:
Cebulę siekamy i podsmażamy, w garnku o grubym dnie, na dużej ilości tłuszczu. Marchew i pietruszkę kroimy w drobne cząstki. Wrzucamy razem z fasolą. Podsmażamy. Zalewamy około 1l wody, tak by woda przykryła warzywa, nie więcej. Zupa powinna być bardzo gęsta. W międzyczasie przygotowujemy zaprawkę czosnkowo orzechową. W moździerzu rozgniatamy wszystkie składniki bardzo dokładnie, powstanie nam gęsta pasta, bardzo słona i bardzo ostra! Dodajemy ją do zupy. Gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, tak długo, aż fasola zacznie się delikatnie rozpadać. Zupę możemy zmiksować lekko blenderem, aby powstał pół krem lub cierpliwie czekać, aż fasola całkowicie się rozpadnie.

Podajemy ze świeżą zieleniną, do wyboru natka pietruszki lub kolendry. Pożywna i treściwa zupa w Gruzji jedzona z białym drożdżowym chlebem. 

Komentarze

Popularne posty