Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.




Składniki:
  • gruba sól (kamienna lub morska) ½ kg
  • kolendra suszone nasiona ½ kubka
  • kozieradka błękitna ½ kubka
  • czosnek 100-200 g
  • czerwona papryczka ostra suszona ½ kubka
  • opcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)

Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, szczelnie zamkniętych naczyniach. 

Wiele informacji dotyczących kuchni gruzińskiej uzyskałam bezpośrednio od gospodyń u których gościliśmy podczas naszej pieszej włóczęgi po górach Swanetii. Każda gospodyni miała swój tajemny przepis i choć gotowały te same potrawy w każdym domu smakowały troszeczkę inaczej. Mimo, że gotowane odbywa się bez słów czasami są jednak potrzebne. Wówczas okazuje się, że język angielski niestety w tym wypadku nie jest pomocny, a język rosyjski jednak nie jest aż tak podobny do polskiego:) Po powrocie do kraju bardzo pomocny w wszelakie informacje o kuchni gruzińskiej jak i ogólnie o Gruzji znalazłam na blogu http://obliczagruzji.monomit.pl/ który serdecznie polecam.

Komentarze

Popularne posty