Przejdź do głównej zawartości

Swańska zupa warzywna

Zupa warzywna, nic szczególnego, a jednak! Oczywiści nie jest to typowo tradycyjna gruzińska zupa, tradycja bardziej wywodzi się z lokalnej wioski, a nawet rodziny. Przepis został przeze mnie podglądnięty podczas oczekiwania na ciepłą kolacje w typowym gruzińskim domu goszczącym turystów szwędających się po swaneckich górach.
Wieczór jak co dzień, kuchenna izba, my grzejemy się przy ciepłej herbacie grając w nardi, w piecu piecze się chaczapuri, a na piecu gospodyni miesza zupę zrobioną z tego co było w spiżarce lub ogrodzie.




Składniki:
  • cebula
  • pomidory
  • ziemniaki
  • marchewka
  • tłuszcz roślinny lub ghee
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chili
  • sól swańska
  • świeża kolendra, cząber


Przygotowanie:

Cebulę siekamy, czosnek tłuczemy w moździerzu z papryczką.  Całość podsmażamy, w garnku o grubym dnie, na dużej ilości tłuszczu. Pomidory i kroimy w drobne cząstki. Wrzucamy do garnka wraz z posiekaną kolendrą. Dusimy. Dolewamy wody, po jej zagotowaniu wrzucamy pokrojone ziemniaki i marchewkę (można też dodaj ulubione warzywa). Gotujemy do miękkości. W międzyczasie doprawiamy zupę solidna łyzką Iwańskiej soli, można też dodać ziół np. cząbru i dodatkowo świeżej kolendry bo tej w tej części Gruzji nigdy za wiele.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…