Swańska zupa warzywna

Zupa warzywna, nic szczególnego, a jednak! Oczywiści nie jest to typowo tradycyjna gruzińska zupa, tradycja bardziej wywodzi się z lokalnej wioski, a nawet rodziny. Przepis został przeze mnie podglądnięty podczas oczekiwania na ciepłą kolacje w typowym gruzińskim domu goszczącym turystów szwędających się po swaneckich górach.
Wieczór jak co dzień, kuchenna izba, my grzejemy się przy ciepłej herbacie grając w nardi, w piecu piecze się chaczapuri, a na piecu gospodyni miesza zupę zrobioną z tego co było w spiżarce lub ogrodzie.




Składniki:
  • cebula
  • pomidory
  • ziemniaki
  • marchewka
  • tłuszcz roślinny lub ghee
  • czosnek 1 ząbek
  • papryczka chili
  • sól swańska
  • świeża kolendra, cząber


Przygotowanie:

Cebulę siekamy, czosnek tłuczemy w moździerzu z papryczką.  Całość podsmażamy, w garnku o grubym dnie, na dużej ilości tłuszczu. Pomidory i kroimy w drobne cząstki. Wrzucamy do garnka wraz z posiekaną kolendrą. Dusimy. Dolewamy wody, po jej zagotowaniu wrzucamy pokrojone ziemniaki i marchewkę (można też dodaj ulubione warzywa). Gotujemy do miękkości. W międzyczasie doprawiamy zupę solidna łyzką Iwańskiej soli, można też dodać ziół np. cząbru i dodatkowo świeżej kolendry bo tej w tej części Gruzji nigdy za wiele.





Komentarze

Popularne posty